Rodinný byznys s grafiky, spisovateli i zahraničními hosty. Začíná nakladatelský festival Tabook

Rodinný byznys s grafiky, spisovateli i zahraničními hosty. Začíná nakladatelský festival Tabook 

Více než šedesátku nakladatelů a vzácných hostů, mezi něž patří třeba německá grafička Gabriela Jolowicz nebo spisovatelka a kritička dětské literatury Sophie Van der Linden, přivítají mezi 2. a 4. zářím v Táboře. Uskuteční se zde totiž desátý ročník festivalu malých nakladatelů Tabook a tentokrát jej provází téma rodiny.

Spisovatelé, novináři, ilustrátoři, redaktoři, editoři, překladatelé, studenti uměleckých škol a řada dalších předvede v jižních Čechách kousek ze svého umění. Například z Německa přijede grafička Gabriela Jolowicz, která spolu se studenty Henninga Wagenbretha a pražským ateliérem ilustrace UMPRUM obsadí výstavami celé divadlo. Z Francie do Tábora se pak po devíti letech podívá kritička dětské literatury a spisovatelka Sophie Van der Linden. Ze zahraničí přijede také ilustrátorka Joëlle Jolivet, grafický designér a tvůrce pop-up knih Gérard Lo Monaco nebo mladý italský ilustrátor Andrea Antinori.

Tuzemsko budou reprezentovat spisovatelé, básníci, překladatelé a výtvarníci všech generací od Markéty Pilátové, autorky dětské knihy Na zahradě či románu S Baťou v džungli, přes Edu Kriseovou až po Miloše Doležala či básnířku Marcelu Linhartovou. Nebudou ale chybět ani teoretici umění, jež zastoupí Milena Bartlová a Ivan Foletti. Účast přislíbili také filozofové Alice Koubová a Miroslav Petříček nebo všestranná Tereza Říčanová. Další podrobnosti nejen o Tabooku přináší třicátý pátý díl podcastu KulTýden.

Součástí festivalu je také bohatý doprovodný program. Na návštěvníky čekají vystoupení v táborských kavárnách, zahradách, parcích, dvorcích i ve školách. Divácky zajímavá budou také bytová čtení, divadelní představení, koncerty, výstavy, výtvarné i čtenářské dílny. A organizátoři potěší i ty nejmenší. Ti si užijí nepřetržitou výtvarnou dílnu ve Střelnici i kurz zbytečné reportáže, taneční představení Kozí kraviny, workshopy, koncerty, divadla i autorská čtení.

Desátý Tabook letos zastřešuje téma Family byznys zkoumající slabost i sílu rodinných vztahů, intimitu, ale třeba i mafiánství.

Foto: festivaly.eu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!