Nejnovější články » Divadelní recenze

Robot Radius přinese do Laterny magiky téma přežití lidstva

1.9.2021,

Experimentální inscenace na Nové scéně Národního divadla otevírá téma přežití lidstva. Jeviště ovládnou mim Radim Vizváry a hudebník Michal Pavlíček, kteří své umění díky speciální technologii real time motion capture zhmotní na velkoformátovém plátně. Robot Radius bude mít premiéru 10. a 11. září 2021.

Na planetě Zemi vyhynul život a ovládají ji jen neživé technologie. Zbyl poslední člověk – vědec, který má dokončit systém transformace člověka fyzického v člověka digitálního. Pochybnosti, které pociťuje, jsou možná tím posledním, co jeho mysl váže k podstatě lidské existence, které se dobrovolně vzdává. Ale třeba bude toto rozhodnutí evolučním skokem, ze kterého vzejde nové lidstvo.

Když vás naskenují a vytvoří vaše digitální alter ego, je až hrůzostrašné vidět v reálném čase, sebe sama jako 'avatara', který si začne žít svým životem... padá na vás z toho až pocit úzkosti, zodpovědnosti za destrukci světa.

Radim Vizváry

Robot Radius - nová hra se znepokojujícím tématem - zamíří 10. září na Novou scénu Národního divadla. Hra vychází z odkazu hry Karla Čapka R. U. R., svou podstatou a uměleckým i technickým pojetím je však víc než aktuální. Odráží znepokojivé vykřičníky 21. století, kterými jsou například klimatické změny, rozvoj umělé inteligence nebo etické otázky genového inženýrství. 

Foto: Vojtěch Brtnický

V hlavní roli posledního člověka, který podstoupí proměnu v nového digitálního tvora, ztvární světově uznávaný pohybový performer a mim Radim Vizváry. Využívá k tomu i nejmodernější technologie, jako je real time motion capture. Tvůrci představení využívají také vizualizace na LED obrazovce a mezi živé interprety vypustí i dron.

"Zachránit svět bez lidí, z jehož původní podoby zůstaly jen vzpomínky uložené v obřích datových úložištích, anebo jej navždycky zničit? Zničit všechny lidské hodnoty přenesené do virtuálního světa naší věčné digitální přítomnosti?" přibližuje tvůrčí ideu Miřenka Čechová.

Hudbu k inscenaci složil světoznámý hudebník Michal Pavlíček a bude ji na jevišti živě dotvářet. I akustické kreace Michala Pavlíčka jsou interaktivní. Snímání zvukové linky spouští nebo ovlivňuje dění na plátně.

Znepokojivě aktuální inscenace Robot Radius se poprvé představí 10. a 11. září 2021 na Nové scéně Národního divadla.

Foto: Vojtěch Brtnický