Robot Radius přinese do Laterny magiky téma přežití lidstva

Robot Radius přinese do Laterny magiky téma přežití lidstva 

Experimentální inscenace na Nové scéně Národního divadla otevírá téma přežití lidstva. Jeviště ovládnou mim Radim Vizváry a hudebník Michal Pavlíček, kteří své umění díky speciální technologii real time motion capture zhmotní na velkoformátovém plátně. Robot Radius bude mít premiéru 10. a 11. září 2021.

Na planetě Zemi vyhynul život a ovládají ji jen neživé technologie. Zbyl poslední člověk – vědec, který má dokončit systém transformace člověka fyzického v člověka digitálního. Pochybnosti, které pociťuje, jsou možná tím posledním, co jeho mysl váže k podstatě lidské existence, které se dobrovolně vzdává. Ale třeba bude toto rozhodnutí evolučním skokem, ze kterého vzejde nové lidstvo.

Když vás naskenují a vytvoří vaše digitální alter ego, je až hrůzostrašné vidět v reálném čase, sebe sama jako 'avatara', který si začne žít svým životem... padá na vás z toho až pocit úzkosti, zodpovědnosti za destrukci světa.

Radim Vizváry

Robot Radius - nová hra se znepokojujícím tématem - zamíří 10. září na Novou scénu Národního divadla. Hra vychází z odkazu hry Karla Čapka R. U. R., svou podstatou a uměleckým i technickým pojetím je však víc než aktuální. Odráží znepokojivé vykřičníky 21. století, kterými jsou například klimatické změny, rozvoj umělé inteligence nebo etické otázky genového inženýrství. 

Foto: Vojtěch Brtnický

V hlavní roli posledního člověka, který podstoupí proměnu v nového digitálního tvora, ztvární světově uznávaný pohybový performer a mim Radim Vizváry. Využívá k tomu i nejmodernější technologie, jako je real time motion capture. Tvůrci představení využívají také vizualizace na LED obrazovce a mezi živé interprety vypustí i dron.

"Zachránit svět bez lidí, z jehož původní podoby zůstaly jen vzpomínky uložené v obřích datových úložištích, anebo jej navždycky zničit? Zničit všechny lidské hodnoty přenesené do virtuálního světa naší věčné digitální přítomnosti?" přibližuje tvůrčí ideu Miřenka Čechová.

Hudbu k inscenaci složil světoznámý hudebník Michal Pavlíček a bude ji na jevišti živě dotvářet. I akustické kreace Michala Pavlíčka jsou interaktivní. Snímání zvukové linky spouští nebo ovlivňuje dění na plátně.

Znepokojivě aktuální inscenace Robot Radius se poprvé představí 10. a 11. září 2021 na Nové scéně Národního divadla.

Foto: Vojtěch Brtnický

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Laterna magika nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!