Be2Can v říjnu oblaží duši. Přinese filmy z Berlinale, Benátek i Cannes

Be2Can v říjnu oblaží duši. Přinese filmy z Berlinale, Benátek i Cannes 

Divácky atraktivní přehlídka filmů z největších festivalů se od 6. do 12. října vrací do kin po celé České republice. Berlín, Benátky a Cannes po roce okleštěných festivalů otevřely své brány naplno a Be2Can se tak vrací s širokou nabídkou – 11 filmů bude tvořit program osmého ročníku.

Be2Can je výběrová přehlídka snímků z nejprestižnějších světových festivalů. Jejím cílem je dostat k divákům filmy, které nabízejí vhled do aktuálního festivalového dění a v běžné distribuci chybí. Diváci si tak mohou vychutnat ty nejlepší filmy z Berlinale, Benátek a Cannes. Letošní ročník představí od 6. do 12. října celkem 11 snímků.

To nejlepší z Cannes

Zahajovacím filmem Be2Can 2021 se stane snímek francouzské režisérky Julie Ducournau Titan. Jde o film, který přepisuje historii Cannes. Jen podruhé za celou existenci prestižního filmového festivalu získal nejvyšší ocenění – Zlatou palmu – film, který režírovala žena.

Druhým oceněným filmem z Cannes, který osmý ročník Be2Can přinese, bude Nitram od australského režiséra Justina Kurzela. Herec Caleb Landry Jones získal za ztvárnění masového vraha, který v roce 1996 zavraždil v Tasmánii 35 lidí, cenu za nejlepší mužský herecký výkon.

Z Cannes přichází také nejnovější film Ildikó Enyedi Miloval jsem svou ženu. Maďarská režisérka už v minulosti získala srdce diváků i kritiky filmem O těle a duši, který vyhrál Zlatého medvěda a byl nominovaný na Oscara. Na stříbrná plátna s milostným příběhem kapitána lodi, který se jednoho dne s přítelem vsadí, že si vezme první ženu, která vstoupí do kavárny.

Ruský režisér Kirill Serebrennikov, který donedávna čelil pokusům ruské vlády zdiskreditovat jeho kariéru, se do Cannes po filmu Léto vrátil se snímkem natočeným podle stejnojmenného románu U Petrovových řádí chřipka. Sleduje v něm rodinu v postsovětském Rusku, která zápasí o přežití v městě zasaženém chřipkovou epidemií.

Ve druhé sekci oficiálního výběru Cannes Un Certain Regard zvítězil film ruské režisérky Kiry Kovalenko Uvolnit pěsti. Snímek vypráví příběh mladé ženy, která se zoufale snaží uniknout z dusivého sevření rodiny v bývalém hornickém městě v Severním Osetsku.

Další zajímavou novinkou z Cannes bude film Začátek. Režisérka Dea Kulumbegashvili přináší působivý a intimní debut, jenž se zaměřil na komunitu Svědků Jehovových, kteří jsou v ospalé vesničce napadeni extrémistickou skupinou.

To nejlepší z Berlinale

Německá herečka, scenáristka a režisérka Maria Schrader je v našich končinách známá především díky minisérii Neortodoxní. Její nejnovější film Miluj svého robota vypráví tragikomický příběh ženy, introvertní intelektuálky, a humanoidního robota nejnovější generace vytvořeného tak, aby své partnerce splnil jakékoli přání.

Z Berlinale přichází i maďarský válečný snímek Přirozené světlo, který podle poroty posouvá hranice válečného žánru.

To nejlepší z Benátek

Z hlavní soutěže v Benátkách  přinese Be2Can film inspirující polské režisérky Małgorzaty Szumowské Sněžit už nikdy nebude, ve kterém do života uzavřené zámožné komunity vstupuje mysteriózní muž, masér z východu se zvláštním darem.

Ruský režisér Andrej Končalovskij získal v Benátkách Speciální cenu poroty. Ta mu byla udělena za černobílý snímek Drazí soudruzi!, který zachycuje nešťastné události ze stávky pracovníků z Novočerkassku v době tvrdého komunismu.

Gia Coppola, vnučka legendárního režiséra Francise Forda Coppoly, vstoupila do sekce Horizonty v Benátkách s filmem Mainstream. Ten si bere na paškál současnou antisociální dobu sociálních sítí a pranýřuje chování novodobých influencerů.

Foto: Titan, zdroj Film Europe

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!