Něžnost - poeticko rozverná dramedie

Něžnost - poeticko rozverná dramedie80%

Začátkem prázdnin (30. června) příjde do českých kin nový francouzský romantický film Něžnost (La Délicatesse). Hlavní ženskou roli v tomto křehkém snímku ztvárnila krásná Audrey Tautou, která si před jedenácti lety zahrála Amélii z Montmartru.

Snímek režisérů Davida a Stéphana Foenkinos vznikl podle stejnojmenné předlohy – románu Davida Foenkinose, který se rovněž v nejbližší době objeví na pultech českých knihkupectví. Kniha slaví ve světě nemalé úspěchy, získala 10 literárních cen, byla přeložena do 21 jazyků a prodalo se jí přes 700 000 výtisků.

Mladá Nathalie žije obyčený spokojený život do chvíle, než jí při automobilové nehodě zemře manžel. V té chvíli se hlavní hrdince zhroutí svět a ve snaze na všechno zapomenout se zabere do práce a ničemu jinému nevěnuje pozornost. Po několika letech si díky prostořeké kolegyni uvědomí, že život ve vlastním uzavřeném světě a izolace od okolí asi nebude nejlepším řešením. A právě ve chvíli, kdy přemýšlí nad ztracenou láskou, vejde do její kanceláře nový zaměstnanec firmy. Nathalie, z ničeho nic svého nového kolegu Markuse (François Damiens) políbí a tímto spontálním krokem rozehraje novou etapu svého života.

Film Něžnost je označen jako komedie. Podle mého názoru je však poměrně těžké snímek žánrově zařadit. Oba řežiséři k tomu říkají: „Často jsme říkali, že točíme dramedii, což je slovo vytvořené z komedie a dramatu. To nejlépe označuje pohyb z jednoho žánru do druhého, který ve snímku zažijete. Nebo by se dal pojmenovat také jako hořkosladký.“ Stejná shoda mezi Davidem a Stéphanem zavládla i při výběru hlavní představitelky: „Audrey jsme dali scénář ve velice rané fázi příprav filmu. Byl to celkem troufalý nápad, vůbec jsme nedoufali, že bude souhlasit. Byli jsme si ale jisti, že je pro postavu ta pravá. Viděl jsem ji totiž na jevišti v Ibsenově Noře. Byl jsem nadšený, protože dokázala vyzařovat najednou sílu, křehkost i humor.“ dodává David.

I díky Audrey Tautou je snímek Něžnost výjimečnou ukázkou humorného, láskyplného a trochu posmutnělého filmu, který dokáže upoutat během prvních pár vteřin. Filmový „rukopis“ režisérů je velice osobitý, bez běžných filmových manýrů, plný estetických detailů a zajímavý celkovým laděním. Příběh je rovněž vkusně doplněn éterickou hudbou z dílny mladé francouzské zpěvačky a skladatelky elektronické hudby Émilie Simon.

Chcete-li si na chvíli oddychnout od hollywoodského klišé, přehnaných efektů a divných hlavních hrdinů nápadně se podobajících Dr. Housovi (ze stejnojmenného seriálu), je Něžnost ta správná volba.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Něžnost

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!