Šest bytů plných umění. Pop-up galerie na pražském Újezdě pracuje s čtveřicí lidských smyslů

Šest bytů plných umění. Pop-up galerie na pražském Újezdě pracuje s čtveřicí lidských smyslů 

Tvorba čtyřicítky současných domácích výtvarníků od Krištofa Kintery přes Josefa Bolfa po Kateřinu Šedou oživuje prázdný činžovní dům na pražském Újezdě. Stovku děl doplňuje designový nábytek, na míru vytvořené hudební playlisty a specifické vůně jednotlivých místností. Pop-up galerie obývající šest bytů je přístupná zdarma do nedělního večera 5. září.

Kurátorky Anna Pulkertová a Valérie Dvořáková, jež spravují kolekce umění pořádající J&T banky, koncipovaly byty čekající na rekonstrukci podle imaginárních sběratelů, kteří by je obývali. Na základě jejich odlišných vkusů a životních filozofií vzniklo šest ucelených koncepcí zahrnujících široké spektrum technologií a žánrů.

První byt, do něhož návštěvník vstoupí, nese podtitul Začíst se do umění. Tamní fiktivní majitel, který se rád noří do hlubších vrstev umění, by si dle mínění kurátorek zakoupil třeba video Osudí Romana Štětiny, jenž esteticky pojímá zákulisí televizního losování sportky. Do pomyslné knihovny zve i dominující triptych Vladimíra Houdka nebo netypicky nefigurální Daniel Pitín.

Foto: archiv J&T Art Index Pop Up

Pilotní místnost nabízí také instalaci Richarda Loskota. Jeho portrét ukrytý na bílém displeji není patrný na samotném zařízení, ale až v odrazu na lesklém konferenčním stolku. „Mým inspiračním zdrojem je fyzika, kterou jsem kdysi chtěl studovat. Fascinují mě vlastnosti světla,“ uvedl během prohlídky umělec.

Čistě médiu fotografie se věnuje jeden ze dvou bytů v nejnižším podlaží. „Ukazujeme, že jediná technika dokáže zprostředkovat širokou variaci přístupů,“ vysvětlila spolukurátorka Valerie Dvořáková. Klasické snímky, koláže či fotografie evokující estetiku malby doplňuje například fotogram, jenž nevzniká použitím aparátu.

Neotřelým pohledem na svět se v dalším bytě zabývá kupříkladu Vendula Chalánková, v tamní chodbě visí autorčiny takřka „jedlé obrazy“ s ruskými pochutinami – vejcem v aspiku nebo dortem pavlova. Milena Dopitová vystavuje instalaci Pět hráčů na trojce, v níž vychází z představ o někdejších obyvatelích historického domu i ze hry Minecraft s ikonickými kostičkami. „Při výrobě jsem použila pouze látku, abych navodila dojem prostředí domova,“ upřesnila tvůrkyně.

Foto: archiv J&T Art Index Pop Up

Prostor pojmenovaný Tvary, formy, struktury dává na vědomí možnosti použití geometrie a rozličných materiálů v umění. Ukrývá sérii abstraktních maleb Tetris Karla Štědrého, který osobitě interpretuje stejnojmennou videohru, díla Krištofa Kintery nebo nábytek Anny Hulačové s ručně vyrobenou dřevěnou intarzií. Číselné hříčce Matěje Smetany patří celá jedna místnost, v níž vizuální podobu arabských cifer zasazuje do nástěnné malby, fotografií z dálav i zcela funkčních digitálních hodin.  

Polovina posledního patra ukazuje Sondu do lidské duše, jejíž motivem je samotný člověk a artefakty jeho činností. Nejen v improvizované ložnici a obývacím pokoji s designovými kousky značky Konsepti se nachází nelichotivé postavy Josefa Bolfa nebo díla skupiny Unconductive Trash, respektive dua Michal Pěchouček a Rudi Koval, kteří dřívější abstraktní plátna částečně překládají siluetami postav stvořených kresbou tmavou nití.

Sociální architektka Kateřina Šedá obsadila samostatný pokoj s instalací Nevěsta z Nošovic, tematizující rozklad vazeb ve známé slezské vsi v důsledku otevření automobilky. Vystavená výbava s lidovými motivy, s níž žena vykročuje do manželství, zahrnuje na všech předmětech díru symbolizující uzavření komunikačních toků obce.

Foto: archiv J&T Art Index Pop Up

Poslední částí pětidenní prodejní přehlídky je dekadentní vybydlený příbytek, příznačně nazvaný Carpe diem. Oprýskané zdi ostře kontrastují s nablýskanými betonovými odlitky Petra Duba, ale také harmonizují s obrazy Patrika Hábla, které doslova splývají s poničeným pozadím.

Nutno dodat, že výstava prochází skoro všemi smysly. Kromě hmatatelných stolů nebo křesel a hudebního doprovodu mohou návštěvníci vnímat také vůně z dílny Pigmentaria, mezi nimiž nechybí esence jehličí a smůly ze stromů, orientálních vonných tyčinek, frézie i kadidla prosyceného svatostánky, nebo dokonce osobní parfém sochařky Terezy Štětinové. 

Foto: archiv J&T Art Index Pop Up

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!