Diktátor, Hamlet i Země Nezemě. Městská divadla pražská otevírají nabitou sezonu

Diktátor, Hamlet i Země Nezemě. Městská divadla pražská otevírají nabitou sezonu 

Už po dvaasedmdesáté otevře trojice divadel Rokoko, ABC a Komedie sály nedočkavým divákům. Po divadelně chudém období chystá scéna řadu premiér. Nechybí Shakespeare, Chaplin, pohraniční komedie nebo pohádková cesta do míst, kde se nedospívá.

Městská divadla pražská zahájí bohatý podzim premiérou projektu Stigmata, který připomíná 90. výročí otevření divadla Komedie. V září pak pražské scény nabídnou ještě šest představení, které do konce roku doplní jedenáctka novinek. Už v srpnu Divadlo ABC uvedlo v prostoru Azyl78 Diktátora Charlieho Chaplina. Protiválečnou satiru krále světové komedie režíruje Martin Čičvák. V devátém měsíci roku na ni pak naváže s Brechtovou Matkou Kuráží a pohádkovým Petrem Panem. Dobrodružnou cestu do Země Nezemě má na starosti David Drábek, který je podepsaný i pod vydařenou Elefantazií. Jedním z vrcholů sezony bude shakespearovský Hamlet v režii uměleckého ředitele Michala Dočekala. Hlavní roli dánského prince si zahraje Tomáš Havlínek. Před Vánoci se na prkna divadla vrátí také rodinná vánoční inscenace A osel na něj funěl.

Rokoko na konci srpna představilo Kanibalky 2: Soumrak starců, pokračování Drábkova satirického dílka beroucího si na paškál současné společenské a politické reality. Úvodní díl Kanibalek rovněž v programu zůstává. Už 4. září se s německým autorem Phillippem Löhlem vydají diváci Přes čáru, kde nahlédnou do života v malé obci na česko-bavorské hranici. Inscenaci jsme se věnovali také v aktuálním díle našeho podcastového přehledu KulTýden. Následovat bude psychologický milostný příběh Posedlost na motivy románu Jamese M. Caina Pošťák zvoní vždycky dvakrát nebo adaptace románu Zdeny Salivarové Honzlová.

 

V Komedii se diváci mohou těšit na čtyři nové kusy v repertoáru. Divadlo sezónu zahájí projektem Stigmata Tomáše Loužného, kterým scéna oslaví 90. výročí vzniku. Od 12. září se představí scénická antologie české poezie 100 Nejkrásnějších českých básní a na konci měsíce přijde chvíle Martina Donutila, který přivede k životu disžokeje Bobbyho v textu mexického spisovatele Alejandra Ricaňa Hotel Good Luck. Poslední premiérou v roce 2021 budou Galapágy, vize budoucnosti od Kurta Vonneguta na pozadí evoluční teorie Charlese Darwina.

V repertoáru Městských divadel pražských zůstává řada her, které mají za sebou reprízy v řádech jednotek. Letos už jsme pro vás recenzovali TesluJohanna Fausta nebo Roberta Zucca se Zdeňkem Piškulou v roli masového vraha. Aktualizovaný program najdete na našem webu.

 


Foto: Patrick Borecký

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!