KulTýden od 30. srpna do 5. září: průkopničtí paliatři, Žebřík, divoké hranice i subverze jedenáctého září

KulTýden od 30. srpna do 5. září: průkopničtí paliatři, Žebřík, divoké hranice i subverze jedenáctého září 

Po hudebním Žebříku se zpochybněním oficiální zprávy o jedenáctém září do nemocničního oddělení, kam vstupují ti nejstatečnější. Nejen o tom v novém vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Práci týmu v prvním českém nemocničním oddělení paliativní péče zkoumá ve snímku Jednotka intenzivního života dokumentaristka Adéla Komrzý. Jak dospěla k námětu a kterak se vyrovnávala s tím, čeho byla s lékaři svědkem, prozrazuje v podcastu.

Městská divadla pražská startují sezónu s plnou vervou. Po druhém dílu Kanibalek nabídnou na svých scénách premiéry her Stigmata a Přes čáru. Více slovy režiséra obou inscenací Tomáše Loužného.

Rovnou dvojité vyhlašování vítězů chystají hudební ceny Žebřík, jejímž nominacím v sekci pro domácí interprety tentokrát kraluje Anna K. se singlem Na malou chvíli. Detaily o devětadvacátém ročníku si poslechněte od ředitele ocenění Jardy Hudce, odkaz k přehrání na Spotify níže.

Environmentální žal a globální pandemie silně rezonují ve výtvarné sféře, mezi umělci zastoupenými na mezinárodní galerijní přehlídce SUMO Prague, o níž promluvila Lenka Bakešová z prostoru Berlínskej Model.

Family byznys, čili rodinné vazby, každodennost i příchuť mafiánství, je leitmotivem letošního vydání festivalu Tabook. Podrobnosti o táborské oslavě malých nakladatelství přináší ředitelka Tereza Horváthová.

Blíží se dvacáté výročí nejčernějšího dne newyorské historie – útoků na Světové obchodní centrum. Oscarový režisér Spike Lee natočil pro HBO dokumentární minisérii, v níž se skepticky staví k oficiální verzi událostí podle americké vlády.  

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: archiv MDP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!