Nejnovější články » Filmové novinky
Sedmý den KVIFF: Pod pokličkou kuchyně to vře. Bod varu nahlíží šéfkuchaři přes rameno (recenze)
27.8.2021, Anežka Gavendová
Zatímco vy poklidně sedíte na romantické večeři se svým milým, za stěnami kuchyně se může odehrávat drama a totální zmatek. To se pokusil zachytit na jeden záběr Philip Barantini a udělal to tak dobře, že se vám skoro rozskočí hlava.
Andy přichází do své restaurace před začátkem směny značně rozladěn a nepřidá tomu ani spousta nepříjemností, které na něj v průběhu večera čekají. Postupně se dozvídá, že objednaných hostů je až příliš a bude těžké všechny objednávky stíhat.
Navíc se tu ještě před otvíračkou potuluje nenechavý hygienik, který na podniku nenechá nit suchou. Do toho se nabalují nenahlášené alergie, nespokojený snob a také návštěva Andyho mentora a zároveň kuchařské ikony s vlastní televizní show, k němuž se připojí také nemilosrdná food kritička. Může být ještě hůř? Celý personál se poslední pátek před Vánoci přesvědčí, že ano.
Bod varu nezůstává pouze u postavy Andyho, ale postupně se zastaví u spousty dalších postaviček, díky nimž restaurace funguje, jak má. Charaktery jsou napsány uvěřitelně a všechny vás baví, byť nemůžete sympatizovat s každým z nich. To by ale byla nuda. O šarvátky opravdu není v backstage nouze.
Toto střídání perspektiv činí film dynamickým a bezstřihový formát dodává celé situaci ten správný drive. Na diváka ale nepůsobí přesyceně a stále je možné se krásně orientovat.
V průběhu večera se zkrátka se podělá všechno, co jen může. Kdy už ale všechny ty nervy neudrží šéfkuchař Stephen Graham pod pokličkou a jednoduše vybouchne? To je otázka, kterou si kladete celý snímek a jste pořád ve střehu. A při příští návštěvě restaurace budete mít pocit, že přesně víte, co se asi odehrává za zavřenými dveřmi. Až tak realisticky Bod varu vyznívá a ještě vás bude opravdu bavit až do konce.
Foto: kviff