Síla Marťanských lodí tkví v křehkosti

Síla Marťanských lodí tkví v křehkosti75%

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Lyrická romance postihující momenty absolutní sounáležitosti, oddanosti a něžnosti. Takový je nový snímek Jana Foukala s Martinem Kyšperským a Eliškou Křenkovou v hlavních rolích.

Poprvé se hudebník Martin a psycholožka Eliška potkají na narozeninové oslavě. Už tam je Elišce jasné, že se musí vidět znovu, a tak Martina pozve na svou přednášku. Po pár nejistých shledáních náklonnost sílí a v kulisách Brna začíná velký vztah dvou duší, které k sobě patří.

Byť to vše zní jako základ pro velké klišé, opak je pravdou. Tvůrcům se podařilo neuvěřitelně citlivě zaznamenat zrod vztahu v nádherných detailech, díky nimž vše působí velmi přirozeně a nevtíravě. Svou zásluhu na tom samozřejmě má také souhra představitelů hlavních rolí.

Děj vás zkrátka vtáhne a díky zajímavým charakterům a jejich těžkému osudu, jemuž musí čelit bok po boku, sledujete celých téměř osmdesát minut se zájmem, čemuž nahrává také poetická vizuální stránka. Vše samozřejmě doplňuje melancholická atmosféra ztvrzená hudbou kapely Květy, s níž Kyšperský vystupuje.

Naprosto mrazivým činí snímek fakt, že je založen právě na životě Kyšperského, představitele hlavní role. Tím zasahuje diváka naprosto niterně a od vědomí toho, že jde o skutečný příběh, už nelze utéct. Tato tíha pak visí na člověku ještě řádnou chvíli po opuštění sálu.

A o tom to je. Přenesení emocí, zaznamenání láskyplného vztahu lyricky, ale bez příkras, v tom tkví to největší umění. V předání tohoto slovy jen těžko popsatelného stavu celému kinu. Tvůrci dokázali přenést na plátno něco jen těžko zachytitelného, se vší krásou, ale i syrovostí, bolestí a bezmocí.

Marťanské lodě nejspíše nedosáhnou na vrcholy tuzemských žebříčků a kvůli svému pomalejšímu tempu a těžšímu příběhu nejsou pro každého, ale Foukalovi se povedlo tuto kapitolu frontmana Květů zfilmovat velmi citlivě a bez zbytečných klišé.

Foto: kviff

Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Marťanské lodě

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!