Energeticky soběstačný hotel i podvodní restaurace. Architekturu studia Snøhetta ukazuje pražská přehlídka

Energeticky soběstačný hotel i podvodní restaurace. Architekturu studia Snøhetta ukazuje pražská přehlídka 

Stále větší požadavky na udržitelnost a environmentální přístup citlivě naplňuje norská architektonická kancelář Snøhetta. Výběr z jejích realizací představuje výstava Arctic Nordic Alpine v pražské Galerii Jaroslava Fragnera.

Moderní architektura zasazená do dramatické, převážně severské či horské krajiny je podstatou tvorby světoznámého architektonického a designového studia, k jehož realizacím patří třeba energeticky pozitivní hotel Svart, osloská Opera nebo restaurace ve městě Lindesnes, která se napůl nachází pod mořskou hladinou.

Foto: Christian Flatscher

Dalším zajímavým projektem, který prezentujeme, je návštěvnické centrum The Arc ve Svalbardu na Špicberkách, dále třeba muzejní čtvrť v italském Bolzanu. Do expozice jsme zařadili také sérii rozhleden na horské stezce v rakouském Innsbrucku. Výstava ukazuje, jak se dá projektovat v komplikovanějších klimatických podmínkách,“ řekl pro podcast KulTýden ředitel galerie Dan Merta.

Pražský prostor expozici převzal z berlínské Galerie Aedes & Aedes Architecture Forum, německou podobu však organizátoři nepatrně pozměnili. „Doplnili jsme ji o několik fotografií, abychom předvedli široký rozsah Snøhetty. Navazujeme na naši dlouhodobou programovou linii, Galerie Jaroslava Fragnera se přes deset let věnuje udržitelné architektuře, skandinávským projektům a tomu, jak architekti nacházejí možnosti šetrného vstupu do panensky čisté přírody,“ dodal Merta.

Foto: Ketil Jacobsen

Výstava potrvá do 13. října. Další kulturní tipy si poslechněte v podcastu.

Foto: Snøhetta Plompmozes

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!