Nejnovější články » Divadelní recenze

Audiovizuální halucinace o autonehodě. Inscenace Flesh v DOXu sáhne za hranice uměleckých disciplín

26.8.2021,

Interdisciplinární projekt na pomezí divadla, koncertu a výtvarného umění Flesh zkoumá apokalypsu, která přichází po havárii na dálnici. V pražském Centru současného umění DOX jej 8. a 9. září v premiéře uvede francouzský experimentátor Franck Vigroux.

Flesh spojuje melodie, video, tanec a světla do ústředního leitmotivu autonehody, se kterou má autor osobní zkušenost. Inspiroval se okamžikem, který přichází bezprostředně poté a dotyčným přináší po prožitém šoku pocit oddělení se od vlastní tělesné schránky a odhalení surrealistické scény.

Námět ke vzniku multimediální inscenace načerpal i z kontroverzního románu Bouračka z pera J. G. Ballarda, v němž se hlavní protagonisté sexuálně uspokojují právě coby svědci silničních havárií.

Středobodem představení je hudební složka, která nabízí širokou škálu žánrů od elektronických beatů přes vokály po staromódní zvuk cembala, stavící se do opozice vůči mluvené písni Bena Millera o putování tří postav ve fantasmagorickém prostoru.

DOX se ve svém programu zaměřuje na tvorbu etablovaných umělců z celého světa, kteří překračují hranice jednotlivých uměleckých disciplín, vynikají nezaměnitelným tvůrčím rukopisem a divákům přinášejí silný zážitek. Taková je také tvorba elektronického skladatele, režiséra a vizuálního umělce Francka Vigrouxa, kterého DOX v Praze představí ve spolupráci s Francouzským institutem a festivalem Struny podzimu,“ uvedl programový ředitel DOX pro živá umění Viliam Dočolomanský.

Foto: Quentin Chevrier