Pátý den KVIFF: Ne! míchá osvěžující koktejl satiry, provokace a nejistoty

Pátý den KVIFF: Ne! míchá osvěžující koktejl satiry, provokace a nejistoty80%

Po pěti letech vztahu má Michael pocit, že by se s Dinou měl rozejít. A tak jí to vyklopí při jednom obyčejném rozhovoru. Přítelkyně mu tento návrh rozmluví a tím začíná třináct kapitol zevrubného odmítání 'nalajnovaného' života.

Pokud se v tomto snímku poznáte, potěší nás to. Pokud se v něm nepoznáte, pravděpodobně to potěší vás,“ rozesmála sál v Hotelu Thermal Anna Brüggemann, scenáristka německého snímku Ne! a zároveň představitelka filmové Diny. Do humorně přesného chorobopisu vztahu hlavních hrdinů se dostáváme v momentě, kdy si slíbí, že se nikdy nepodřídí očekávání ostatních a nepůjdou po společností přesně připravené cestě zásnuby-svatba-dům-dítě-vnouče-smrt.

Vést život podle sebe a nikoli podle očekávání ostatních je to, co si přeje snad každý z nás. Ale komu se to opravdu podaří? Dina a Michael rozhodně neplánují být ten nudný pár. Jenže člověk míní a někdo nahoře se směje. Ještě v těhotenství vše poměrně zapadá do plánu. Pak se ale něco zlomí, a když nesete dítě z porodnice, už vám skoro hrabe a máte pocit, že tam venku zuří válka, před kterou musíte toho maličkého ochránit.

A (ještě pořád) přítel na tom taky není zrovna nejlíp. Když mu pacient na stole ožije uprostřed operace a s cigaretou v koutku rozdává životní moudra, říkáte si, jestli už šplouchá maják i vám, ale jak se smějete všem těm inteligentně laděným absurditám, které se na vás sypou jedna za druhou, je vám to vlastně jedno. Protože příběh šlape jako hodinky a ani na moment vás nenechá vydechnout.

Není ale jen legrace, dochází i na temné momenty. Ty ovšem do snímku zapadají naprosto přirozeně a nepůsobí jako klišé. Pod krovkou ironie a cynismu se nakonec skrývá moudré jádro servírované s kupou satiry. Ne! přináší kritiku současných společenských hodnot, v nichž se dnešní třicátníci tak trochu ztrácí a nemohou splnit všeobecně nastavené normy.

To vše se k divákovi dostává skrze uvěřitelně napsané charaktery, s nimiž by divákovi nevadilo někdy zajít na pivo. Rozhodně sice ve dvouhodinové stopáži naleznete vystřihnutelné pasáže, ale zklamaní z kina odcházet nebudete. V Německu totiž vznikl osvěžující koktejl satiry a provokace mapující obavy z průměrnosti, která v koutku duše děsí úplně každého.

Foto: kviff

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!