Omerzův Atlas ptáků pátrá po nečekaném zločinci

Omerzův Atlas ptáků pátrá po nečekaném zločinci70%

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Režisér Olmo Omerzu postavil Miroslava Donutila do čela firmy, z níž se ztrácejí obří sumy peněz. V nelehké situaci hledá viníka, zradí jej moderní technologie a dost možná i vlastní rodina. A o tom všem si štěbetají ptáci ve větvích.

Nekompromisní Ivo Róna v podání Miroslava Donutila vede tvrdě svoji prosperující rodinnou firmu. Nemá ovšem oči všude, a to se mu vymstí. Když zjistí, že někdo okrádá jeho firmu o miliony, zhroutí se přímo v kanceláři. Ani jeho zdravotní stav jej ale nezastaví v pátrání po pachateli a k ruce mu jsou jeho syn s tváří Martina Pechláta a zeť v podání Vojtěcha Kotka. Může si ale jimi být jistý? Vše je zahaleno tajemstvím a pátrání po viníkovi vede klikatými cestami k osobě s nejasnými motivy. To se ale během pár scén změní a pak už je divákovi nad slunce jasné, jak se všechno bude odvíjet.

To je trochu škoda, protože první polovina filmu slibuje velké napětí, a pak se už jen veze na vlně předvídatelnosti. Delší mlžení by jen prospělo. Pokud jde o filozoficko-ornitologicky laděnou složku, autoři nechávají diváka plavat v jeho vlastních významech. To samozřejmě není na škodu, ale otázkou je, zda forma nezabředává spíše do klišé. Pokud to je pokus o pohled na příběh z odstupu, z ptačí perspektivy, není jasné, zda k němu dochází a v korunách se neštěbetá jen to, co každému bystřejšímu pozorovateli dojde. Pořád ale jde o v pozitivním slova smyslu netradiční rozbití hlavní dějové linie a experiment nakonec zanechává spíše kladné pocity.

Jak je jasné z obsazení režisérského křesla, nikdo nemůže očekávat drama s klasickou zápletkou. Omerzu se pustil do tématu velmi aktuálního, ale ve společnosti ještě ne tolik diskutovaného. A to se vždy cení. Také jeho uchopení narace z perspektivy Donutila, a ne nabízející se Mihulové, uhýbá v příběhu do určitého momentu mdlé přímočarosti.

Při obsazení hlavní postavy Omerzu dle vlastních slov neuvažoval nad nikým jiným než Donutilem a dobře udělal. V této roli si lze jen těžko představit lepší výkon, než v roli Iva předvádí právě on a Mihulová mu při tom výborně sekunduje.

Atlasu ptáků nelze upřít netradiční přístup a téma zkombinované se solidními hereckými výkony. Možná by ale stálo za pokus přidat příště trochu tenze a sojku hlídačku poprosit o méně nevyžádaného komična.

Foto: CinemArt

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Atlas ptáků

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!