Auta na náplavce, Rekonstrukce okupace i Rusalka v parku. Přinášíme kulturní tipy na týden od 23. do 29. srpna

Auta na náplavce, Rekonstrukce okupace i Rusalka v parku. Přinášíme kulturní tipy na týden od 23. do 29. srpna 

Prázdniny už se chýlí ke konci, ale kulturním zážitkům rozhodně neodzvonilo. Během následujících sedmi dní vyrazí do kin film Zátopek a Rekonstrukce okupace, na pražské náplavce se ukážou automobilové novinky a Rusalka se usídlí v parku v Litni. A nechybí ani tip na knihu, divadlo, hudbu a nějakou tu atletiku.

Rekonstrukce okupace

Soudržnost, kterou následně vystřídala hořkost, vystřízlivění a tvrdý náraz. I tak by se dala popsat atmosféra provázející rok 1968 a ty po něm následující, přičemž zlom nastal 21. srpna. Symbolicky přesně na den po 53 letech se dostává do kin snímek popisující tuto historickou událost skrze mozaiku skutečných příběhů. Všechno to začalo, když dokumentarista Jan Šikl našel u svého známého v garáži asi čtyři hodiny doposud nikdy neviděného filmového materiálu ze srpna roku 1968.

Zátopek

Když nemůžeš, tak přidej. To je výrok jednoho z našich nejznámějších běžců Emila Zátopka. Do jeho portrétu se pustil filmař David Ondříček a ve snímku zmapoval, jak se díky nezlomné vůli, odhodlání a energičnosti dostala tato legenda mezi světovou elitu a sportovci fandila celá země.

Do těchto klíčových momentů se snímek postupně vrací z roku 1968, kdy za už slavným běžcem přicestuje australský kolega Ron Clarke s prosbou o radu. Potupně pochopí, že nejen Zátopek, ale i celá země se dostává do těžkých časů. Do kin se po premiéře na karlovarském festivalu snímek dostane 26. srpna

Halsey vydává novinku

 If I Can’t Have Love, I Want Power, hlásá do světa zpěvačka Halsey názvem svého čtvrtého studiového alba. Třináctka písní vyjde 27. srpna a předznamená je divadelní film režírovaný Colinem Tilleym. Tvůrkyně popsala desku jako „koncepční album o radostech a hrůzách těhotenství a porodu“. Obal alba inspirovala umělecká vyobrazení Marie, matky Ježíše Krista. Na počinu se producentsky podíleli členové kapely Nine Inch Nails Trent Reznor a Atticus Ross, a i to je příslib, že se je v pátek na co těšit.

Soundtrack Poděbrady

Propojení filmové hudby a multimédií v podání hvězd domácí i zahraniční scény, to tradičně nabízí Soundtrack Poděbrady z dílny člena kapely Lucie Michala Dvořáka, který podrobnosti prozradil v rozhovoru pro podcast KulTýden. Letošní covidem poznamenaný ročník otevře swingová show Petra Kroutila a jeho Original Vintage Orchestra. Diváci se mohou těšit i na další bezplatné koncerty v lázeňském parku a na Jiřího náměstí, vystoupí Miro Žbirka, Katarína Knechtová, Debbi nebo Felix Slováček. Sobotním vrcholem bude The Best of Soundtrack rekapitulující několikaletou historii festivalu. 

MČR v atletice

Vycházející hvězdy nové generace tuzemské atletiky se o víkendu sjedou do Plzně. Na místním atletickém stadionu se totiž uskuteční Mistrovství České republiky do dvaadvaceti let a vy můžete být při tom. Předvedou se zde opravdu jen ti nejlepší, o čemž svědčí i řádná sbírka medailí, které posbírali na Mistrovství světa i Evropy. Vstupenky pořídíte do 150 Kč v síti Ticketstream.

Auta na náplavce

Světová premiéra čtvrté generace Škody Fabia, prozatím nejpokročilejší elektromobil Mercedes-Benz EQS, monopost Formule 1 i koncerty a testovací jízdy. Takový bude čtvrtý ročník automobilového svátku. Na obou stranách Vltavy mezi Železničním a Palackého mostem najdou mezi 26. a 29. srpnem potěšení všichni fanoušci rychlých kol.

Nebude chybět ani Kia, která láká na českou předpremiéru modelu EV6, prvního zástupce nové elektrické rodiny. Své ekologické novinky předvede na náplavce i mladoboleslavská automobilka. Perličkou budou poprvé vystavené vozy ruské značky GAZ. To vše doplní koncert Ewy Farné, Debbi a Monkey Business, přičemž vstup na akci je i letos volný.

Kniha Muž bez tváře

Novinář Neil Bannerman se vydává do Británie a od této cesty neočekává nic víc než zdlouhavé rešerše. Místo toho se ale ocitne na místě zločinu. Nalezne svého hostitele a britského ministra v politikově domě v centru Bruselu mrtvé. Vypadá to, že se zastřelili navzájem, ale obraz, který namaluje hostitelova dcera, nasvědčuje tomu, že přítomen byl také někdo třetí – muž bez tváře. Kniha Petera Maye vychází s novou předmluvou v nakladatelství Host 26. srpna.

Rusalka v parku

Výjimečná událost se uskuteční v zámeckém parku ve středočeské Litni. Poblíž této velkolepé barokní stavby se odehraje koncertní provedení nejznámější opery Antonína Dvořáka. U příležitosti desátého výročí Festivalu Jarmily Novotné a založení neziskové organizace Zámek Liteň přijal pozvání do projektu také Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Pod taktovku si jej vezme Robert Jindra a hlavní úlohy se zhostí Kateřina Kněžíková, jedna z našich nejžádanějších sopranistek. Open air vystoupení se odehraje 28. srpna.

Ypsilonka na cestách

Se svými představeními se na zájezdy vydává Studio Ypsilon. Letní Letná je uvítá 25. srpna se zábavnou travestií pro děti z dějin hudebních nástrojů nazvanou Hudbajky aneb Skrytý život nástrojů. Ve čtvrtek se pak zastaví do Azylu78 na pražském Výstavišti s hudebně taneční revue Kostky jsou vrženy aneb Don Juan a hlavně Pocta Jaroslavu Ježkovi. Více si poslechněte v epizodě podcastu KulTýden

Foto: Orlen

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!