KulTýden od 23. do 29. srpna: filmová hudba v lázních, deníky Jiřího Ortena i norská architektura

KulTýden od 23. do 29. srpna: filmová hudba v lázních, deníky Jiřího Ortena i norská architektura 

Soundtrack Festival v lázeňském městě Poděbrady, život básníka Jiřího Ortena na divadelních prknech nebo výstava o souznění moderní architektury s udržitelným přístupem. Nejen o těchto tématech si poslechněte v novém vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Být Afroameričankou a ženou ve vysokém postavení na prestižní univerzitě není procházka růžovým sadem, jak ukazuje Sandra Oh v minisérii Vedoucí katedry. O dramedy novince na streamovací platformě Netflix uslyšíte v podcastu.

Pětisetstránkové zápisky z běžných i neobyčejných dnů básníka Jiřího Ortena, který krátce po svých dvaadvacetinách podlehl zraněním po srážce se sanitkou, převedlo do inscenace liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Detaily o odložené premiéře hry Orten! prozrazuje režisér a spoluautor scénáře Adam Steinbauer.

Plnohodnotný ročník Soundtracku Poděbrady se odehraje až za rok, letos přesto lázeňské město na sklonku prázdnin rozezní koncerty s volným vstupem, které zrekapitulují jeho několikaletou historii. O programu a plánech pro příští léto jsme pohovořili s ředitelem festivalu Michalem Dvořákem, členem kapely Lucie.

Udržitelností a šetrným přístupem k přírodě se proslavilo norské architektonické studio Snøhetta. Průkopnické projekty kanceláře ukáže přehlídka Arctic Nordic Alpine, kterou nabídne pražská Galerie Jaroslava Fragnera. Výstavní koncepci nastiňuje ředitel galerie Dan Merta.

Jak přiblížit bibli nejmladšímu čtenářstvu? Svatbu v Káni galilejské nebo zázračné vzkříšení Lazara převyprávěla v nejnovější sadě knížek z edice manamana ředitelka nakladatelství Meander Ivana Pecháčková. Jak příběhy vybírá a proč je důležité je znát, se dozvíte v podcastu.

Na závěr vás s Lindou Skarlandtovou z Národního ústavu pro autismus pozveme do metropole na multižánrový Nautis Fest, který se snaží bořit mýty o poruchách autistického spektra.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: Diephotodesigner.de OHG 2010

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!