První den KVIFF: Zem je láva chce vzít diváka zpět na střední, ale klouže po povrchu

První den KVIFF: Zem je láva chce vzít diváka zpět na střední, ale klouže po povrchu60%

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Trojice kamarádů má před maturitou a pomalu se každý z nich připravuje na vylétnutí z rodného města. To ale provází obavy z neznámého, strach o ztrátu přátel a další nejistoty dospívání. Snímek ukrajinské režisérky Kateryny Gornostai ale zůstal nohama na zemi a nepustil se do hlubin teen duše.

Ukrajinské teen drama Zem je láva si předsevzalo udělat sondu do života jedné maturantky a jejích kamarádů. Bohužel ale nedokázalo jít do hloubky a stále klouzalo po povrchu. Byť se některé scény divákovi mohly zavděčit, jako třeba ta z večírku, zvolená stopáž byla až příliš dlouhá, a tak jednoduše nešlo udržet pozornost po celé dvě hodiny.

Některé postavy měly velký potenciál příběh posunout dál a rozvinout novou dějovou linku, která by snímek oživila. Nejlepším příkladem byl třídní outsider snažící se s hlavní hrdinkou navázat kontakt, ovšem jeho výstup na scéně byl naprosto okrajový a zasloužil by si více prostoru.

O ostatních vystupujících se dozvídáme jen útržkovité informace a ani ony nás neutvrzují v jakýchkoli sympatiích či antipatiích. Emoce zde vidíme jen skrytě, a tak je složité si k postavám najít vztah, vcítit se do jejich situace.

 

Ano, je zde rozpoznatelná jakási ztracenost, neukotvenost, nejasná budoucnost po střední škole a obavy, ale musíte opravdu hledat. A ani zpovídání postav na židličce před bílým plátnem vám obrázek úplně nedoostří. Zdá se, jako by snad filmaři hledali berličku, pomocí níž se chtěli pokusit alespoň trochu přenést na diváka starosti a pocity dnešní mládeže, když už se jim to nepodařilo skrze příběh samotný.

Je ale nutné pochválit soundtrack dodávající jednotlivým momentům alespoň nějakou atmosféru. I herecké výkony nejsou rozhodně k zahození, zvláště v případě tria v hlavních rolí. Ani ty ale nedokáží utáhnout příběh s velmi malou dávkou dynamiky a bez přenesení velkých emocí.

Foto: KVIFF

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!