Průměrná podívaná na neobyčejný život Arethy Franklin. Respekt těží z úctyhodného výkonu Jennifer Hudson

Průměrná podívaná na neobyčejný život Arethy Franklin. Respekt těží z úctyhodného výkonu Jennifer Hudson55%

Od zneužité dívenky zpívající v kostele, přes ustrašenou manželku až po nezávislou ženu. To byl ve zkratce život soulové královny Arethy Franklin. A vešlo se do něj tolik eskapád, že by vydaly na tři průměrné životopisy. Právě to se stalo osudným divadelní a filmové režisérce Liesl Tommy. I přes poutavý materiál a chytlavé melodie je dvouhodinový film mdlý a zdlouhavý, odpich dostává jen díky herečce Jennifer Hudson.

Kariéru Aretha Franklin začínala na sobotních večírcích svého otce, baptistického pastora. Poté zpívala na setkáních v kostelech, až se postupně propracovala k prvním nepříliš úspěšným singlům. I přes počáteční zaváhání nakonec prorazila u studia Atlantic Records s hity jako Respect nebo A Natural Woman a získávala jedno ocenění za druhým.

Jak ale ukazuje dokument pojmenovaný po jednom z jejích nejznámějších songů, potýkala se i s nešťastnými chvílemi. V dětství jí zemřela matka, ve dvanácti letech otěhotněla. Později se vdala za muže, který jí bil, a bojovala také s alkoholem. Nakonec si ale vždycky dodala odvahu a po každém pádu se vrátila s ještě větší grácií.

Podobně rozvětvený osud přitom může být při natáčení životopisného filmu darem i zkázou zároveň. Režisér by se při zpracování takového materiálu měl vyvarovat přílišné rozvláčnosti a neměl by se bát pro účely snímku některé zážitky nemilosrdně umazat. To se bohužel v případě Respektu nepovedlo.

Ačkoli nám Respekt představuje klíčové momenty ze života Arethy Franklin v poměrně rychlém sledu, divák se při sledování více jak dvou hodinového opusu nemůže ubránit nudě. A to i v dramatických scénách, při kterých by měl jen strnule sledovat plátno či obrazovku.

Poklona plná patosu

Celý film tak působí jako nekritická poklona pěvecké ikoně. Od nešťastných zkušeností se snaží utíkat a o ty hezké naopak pečuje. Například ze scény, kdy Aretha Franklin poprvé točí pro Atlantic Records je cítit nápad a patří k vrcholům snímku. Zejména v závěru se ale Tommy uchýlí až ke kýči, který divák po dvou hodinách nedokáže strávit.

U dalšího sledování ho už drží jen překvapivě vyrovnaný herecký výkon Jennifer Hudson, která se nebála ke snímku nahrát i soundtrack. Z jejího ztvárnění známé zpěvačky je cítit pokora a zároveň pochopení, a to dost možná i proto, že Aretha Franklin patří k jejím vzorům. Jako by se dokázala do ženy, která byla tolikrát zkoušená osudem, vcítit. Kromě ní ale film nepřináší víc než heslo na Wikipedii. 

Názor informuji.cz: 55%

Kdy a kde dávají film: Respect

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!