Sci-fi festival Future Gate bude v postapokalyptickém duchu

Sci-fi festival Future Gate bude v postapokalyptickém duchu 

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje v pražském kině Lucerna 15. září 2021, následně se přesune do Brna. Letošní ročník reaguje tematicky na pandemický rok, a tak zařadí do programu postapokalyptické filmy. Ozvěny festivalu se budou konat v Šumperku, Košicích a Plzni.

V září odstartuje osmý ročník sci-fi festivalu Future Gate. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese nově i soutěž studentských filmů a bude reagovat na současnou koronakrizi prostřednictvím postapokalyptické filmové nabídky.

Filmaři již mnoho let předkládají své apokalyptické vize. Vypadá to, že největší hrozbou pro lidstvo je lidstvo samotné. Budeme žít ve světě podobném tomu ze série Šílený Max?

pořadatel festivalu Filip Schauer

Filmová nabídka

V soutěžní sekci bylo vybráno 5 žánrově pestrých titulů z celkem přihlášených rekordních 500 filmů. Turecké komorní drama Ve stínech režiséra Erdema Tepegoze v hlavní roli s Numanem Acarem je kritikou kapitalismu a atmosférou se odkazuje na román 1984 George Orwella. Velkolepá evropská koprodukce Utajení bohové je mozaikou několika lidských osudů, která diváka provádí různými kouty dystopické Evropy. V hlavních rolích Géza Röhrig (Saulův syn) a Johann Myers.

Americký snímek Lapsis byl uveden na řadě světových festivalů a získal například hlavní cenu na festivalu v Bucheonu. Film je vtipnou parafrází na současný globalizovaný svět a život on-line. Napínavou podívanou slibuje hororová novinka s nadpřirozenými silami Demonik.

Pátým soutěžním a zároveň zahajovacím filmem festivalu je francouzský snímek Poslední mise záhadného Paula W.R. Ambiciózní, vizuálně podmanivý debut režiséra a scenáristy Romaina Quirota reaguje na klimatické nebezpečí a představuje svět, kde většina volně žijících živočichů vyhynula, zásoby ropy, uhlí a plynu došly. O hlavní ceně rozhodne tříčlenná mezinárodní porota. Cenu diváků zvolí sami diváci v Praze a Brně.

Kromě soutěžní části festival nabídne sekci legend žánrusekci dokumentárních filmů. První tvoří snímky, které zásadním způsobem ovlivnily vývoj science fiction. Pro postapokalyptický žánr to je především úspěšná série Šílený Max.

Novinkou 8. ročníku festivalu je soutěž studentských filmů. Přihlášeno bylo téměř 50 žánrových sci-fi filmů, ze kterých dramaturgové vybrali ty nejlepších. Nejlepší film získá cenu ve tvaru brány Future Gate. 

Sci-fi festival Future Gate odstartuje 15. září v pražském kině a galerii Lucerna. 21. září se přesune do Brna, 2. října do Šumperku a jízdu zakončí v Plzni 15. října.

Foto: Ve stínech, zdroj Future Gate

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!