KulTýden od 16. do 22. srpna: Zátopek, Chinaski i nová detektivka

KulTýden od 16. do 22. srpna: Zátopek, Chinaski i nová detektivka 

Emil Zátopek na stříbrném plátně, časosběrný portrét kapely Chinaski, novinka autorky knižních detektivek Michaely Klevisové, či inscenace Takt. Nejen o nich v novém vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Na stříbrných plátnech ožije nejlepší atlet dvacátého století. Očekávané životopisné drama Zátopek režiséra Davida Ondříčka se vrátí do klíčových okamžiků profesního i soukromého života Emila Zátopka. V hlavních rolích se objeví Václav Neužil mladší a Martha Issová.

Snímek bude mít premiéru na karlovarském festivalu. Pětapadesátá filmová přehlídka letos ze zahraničních hostů přivítá Ethana Hawka, Michaela Caina a také nepřehlédnutelného Johnnyho Deppa.

Potkají se buran s expertem na etiketu na jevišti Husa na provázku… to není vtip, to je nová inscenace s názvem Takt. Na brněnském alternativním jevišti bude chtít trojice tvůrců Dalibor Buš, Tereza Marečková a Pavol Seriš předělat člověka s nulovou sociální inteligencí v šarmantní osobnost.

Dokument Každej ví kulový nabídne třicetiletou historii působení kapely Chinaski. Snímek nabídne archivní záběry a rozhovory se současnými i bývalými členy kapely. Časosběrný portrét bude mít premiéru 17. srpna v letním kině Širák v Hradci Králové.

Výstava Temná noc duše představuje práce jedenácti vizuálních umělců, jejichž tvorbu charakterizuje zvýšená citlivost vůči aktuální společenské situaci, jako je znečišťování životního prostředí, uprchlické krize nebo pandemie covidu-19. Výstavu máte možnost vidět v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě až do 17. října.

19. srpna vyjde v nakladatelství Motto nový detektivní příběh z pera spisovatelky Michaely Klevisové. Kniha s názvem Prokletý kraj tentokrát představí dvě ženy - Gerdu a Lindu, jejichž osudy se protnou v nehostinné pošumavské vesnici s temným tajemstvím.

Zajímavost na závěr - odebíráte domácí vajíčka, maso nebo mléko, ale jak dobře znáte provozovatele svých oblíbených farem? V rámci akce Poznej svého farmáře můžete na vybraných místech po republice poznat zákulisí farem i výrobky ochutnat.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: Zátopek. Zdroj KVIFF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!