Festival ve Varech navštíví Johnny Depp, ceny převezmou Michael Caine a Jan Svěrák

Festival ve Varech navštíví Johnny Depp, ceny převezmou Michael Caine a Jan Svěrák 

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


55. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech nebude po pandemické pauze chudý na herecké osobnosti. Do lázeňského města přijede pirát Johnny Depp nebo oblíbenec Christophera Nolana Sir Michael Caine, který převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu prezidenta získá režisér Jan Svěrák.

"Jsme nesmírně poctěni, že festival navštíví ikona současného filmu. Johnnyho Deppa obdivujeme dlouhodobě," uvádí hereckou hvězdu prezident festivalu Jiří Bartoška. Představitel Střihorukého Edwarda nebo kapitána Jacka Sparrowa ze série Piráti z Karibiku se v posledních letech dostal v Holywoodu do nemilosti kvůli údajnému domácímu násilí. Kvůli soudnímu sporu přišel také o roli čaroděje Grindewalda v pokračování Fantastických zvířat, fantasy spektáklu ze světa Harryho Pottera. Ve své kariéře ale zanechal nesmazatelnou stopu, a to mimo jiné rolemi ve snímcích Co žere Gilberta Grapea, Krycí jméno Donnie Brasco, Ospalá díra nebo Strach a hnus v Las Vegas. Diváci si ho také výrazněji pamatují jako holiče ve Sweeney Toddovi nebo kloboučníka v Burtonově adaptaci Alenky v říši divů. Johnny Depp má na kontě tři nominace na Oscara a obdržel Cenu Screen Actors Guild.

Šlechtický status bude mít festival díky britskému herci Michaelu Cainovi, který v Karlových Varech dostane Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Držitel dvou cen Americké akademie za vedlejší úlohy ve filmech Pravidla moštárnyHana a její sestry proslul charakterními rolemi a za svůj um byl v roce 2000 povýšen královnou Alžbětou II. do rytířského stavu. Současné publikum ho zná i z filmů režiséra Christophera Nolana (Počátek, Interstellar, Tenet), ve kterých ztvárnil mimo jiné i ikonickou postavu komorného Alfréda v batmanovské The Dark Knight trilogii. Na MFF Karlovy Vary Caine osobně uvede komediální drama Best Sellers, režijní debut režisérky Liny Roesslerové. V něm hraje mrzutého stárnoucího spisovatele, který se vydává na poslední literární turné. V Česku strávil čas i v posledních letech při natáčení snímku Petra Jákla Jan Žižka. V životopisném dramatu ztvárnil Lorda Boreše.

Prezident festivalu Jiří Bartoška i letos udělí speciální ocenění pro domácí tvůrce. Dostane ho režisér a držitel Oscara za film Kolja Jan Svěrák. Autor děl, jako jsou Obecná škola, Tmavomodrý svět, Tři bratři nebo Po strništi bos, uvede ve čtvrtek 26. 8. v Městském divadle Karlovy Vary snímek Jízda, který získal na festivalu v roce 1995 Křišťálový glóbus. Svěrák pomohl českému filmu prorazit ve světě. Jeho Akumulátor 1 například uspěl v Benátkách, za Ropáky dostal v roce 1988 studentského Oscara. Vrchol přišel v roce 1997, kdy převzal nejprestižnější zlatou sošku za příběh starého mládence a malého chlapce, kteří hledají cestu ke vzájemnému porozumění.

V roce 2010 se v hlavní soutěži MFF Karlovy Vary představil Svěrákův pohádkový příběh Kuky se vrací, který na plátně zkombinoval prvky hraného a loutkového filmu. Film získal Zvláštní cenu poroty. Režisér aktuálně pracuje na snímku Betlémské světlo, k němuž napsal scénář podle povídek svého otce, rovněž skvělého umělce Zdeňka Svěráka. Pro karlovarský festival v roce 1997 natočil i úspěšnou znělku na motvy slavných hororů.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!