Slavná satira poprvé v české dramatizaci. Chaplinův Diktátor se premiérově představí v Azylu78

Slavná satira poprvé v české dramatizaci. Chaplinův Diktátor se premiérově představí v Azylu78 

Vůbec první české divadelní adaptace Chaplinova Diktátora se dočkají diváci již 14. srpna. Slavnou satiru uvedou ve slavnostní premiéře Městská divadla pražská, a to v šapitó Azyl78.

Vý‎směch tyranům opil‎ým mocí i varování před ničivou silou zfanatizované masy. Ve snímku Diktátor Charlie Chaplin paroduje stupiditu, zvrácenost i antisemitismus nacismu a jeho vůdců. S námětem přišel ještě před začátkem ničivé války, do kin se snímek v Americe dostal v roce 1940. V okupované Evropě byl, nikoli překvapivě, zakázán. Po válce se však i zde stal naprostým trhákem. V Německu se dokonce promítal i sedmnáct let po premiéře.

Příběh židovského holiče, který se nápadně podobá největšímu nacistickému vůdci, nyní představí Divadlo ABC na svých prknech. „Divadelní adaptace filmové grotesky Charlie Chaplina Diktátor není žádná legrace. Když se podaří režisérovi najít vlastní divadelní řeč příběhu a přirozeně herce, který dvojroli diktátora a židovského holiče zvládne tak, aby mu byla přiznaná jeho herecká autonomie, může legrace teprve začít,” uvedla dramaturgyně Kristina Žantovská.

Oním hercem se stal Filip Březina, který v Městských divadlech pražských vystupuje i v inscenacích Andělé v Americe, Vojna a mír či Elefantazie. Zkoušení Diktátora pro něj však bylo dosud nejintenzivnější a nejnáročnější. “Hrát takovouto dvouroli je obrovská výzva. Naučit se imitovat Chaplinova tuláka bylo nakonec vlastně jednodušší než parodovat Adolfa Hitlera, jelikož toho textu, který se vydává za němčinu, ale je jen obyčejnou hatmatilkou, tam je opravdu hodně,” vysvětluje Březina.

Kromě něj si v inscenaci zahrají také Ivana Uhlířová, Martin Donutil, Jan Vlasák, Viktor Dvořák či Radim Kalvoda.

Divadelní a filmový gag nemá moc společného. Filmový a divadelní čas není jeden a na jevišti se nedá vykouzlit a zpřesňovat střihem, zkratkou a detailem. Najít neiluzivní vyjádření příběhu parodujícího Hitlera a jeho zrůdnou a současně komickou ekipáž bylo skutečnou výzvou. Ideologie nacionalismu a žvásty o nadřazených rasách jsou pádným důvodem, proč se do příběhu pustit na divadle právě teď,” dodala Žantovská.

Foto: Patrik Borecký MDP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!