Startuje Letní filmová škola. Zvláštního uvedení se dočká válečné drama Zpráva

Startuje Letní filmová škola. Zvláštního uvedení se dočká válečné drama Zpráva 

Do srdce Slovácka se sjíždějí fanoušci kinematografie. Začíná totiž Letní filmová škola, která divákům od pátku do následujícího čtvrtka přinese retrospektivu, nahlédne do současného Mexika a nabídne předpremiéry domácích filmů.

Přehlídku v pátek 6. srpna večer otevře předpremiéra Muže se zaječíma ušima režiséra Martina Šulíka s Miroslavem Krobotem v hlavní roli spisovatele, který díky narostlým uším získá schopnost slyšet myšlenky ostatních lidí.

Z distribučních předpremiér festival dále nabídne animované snímky Myši patří do nebe a Barevný sen nebo dokument Manželství. Představí i nedávno uvedené filmy Chyby nebo Okupace, jejichž projekce budou zahrnovat delegace tvůrců. Závěrem Filmovka promítne slovenské válečné drama Zpráva.

Ke zhlédnutí bude více než sto sedmdesát titulů časově se rozpínajících od roku 1913 po letošek, rozčleněné do programových sekcí věnovaných historii, současnosti, Česku a Slovensku. Do minulosti zabrousíte třeba se snímky Akiry Kurosawy a samozřejmě nebude chybět oblíbený němý film s živou hudbou. Tentokrát půjde o německý expresionismus, k němuž zahraje Ai Fen, Jiří Bárta nebo Povodí Ohře.

Filmová čítanka se letos zaměří na polské snímky morálního neklidu. Specifickou sekcí je Příběh jednoho filmu, do níž jsme letos zařadili Fantomase v podobě filmového seriálu z let 1913 a 1914,“ řekla v rozhovoru pro podcast KulTýden programová ředitelka festivalu Iva Hejlíčková.

V bloku věnovanému současnosti festival láká na ochutnávku ze současné mexické kinematografie nebo na divácky oblíbenou sekci Východní přísliby se středo– a východoevropskými snímky. „Pro zvlášť zvrhlé publikum máme Půlnoční delikatesy s béčkovými osmdesátkovými tituly ze zlatých časů VHS,“ doplnila v podcastu Hejlíčková.

Ani letos samozřejmě nechybí část věnovaná tvorbě z Česka a Slovenska, zmiňovaná AČFK taktéž uvede podstatné snímky ze své produkce. Dojde i na sekci P.S. s výjimečnými tituly a jsou připravena také letní kina.

Vlastní výběr titulů nabídnou Zdeněk Svěrák, Martin Hudba a Jiřina Bohdalová, k jejímž devadesátým narozeninám se uskuteční speciální program v letním kině. „V omezené míře přivítáme i zahraniční hosty, kupříkladu polského střihače Jaroslawa Kaminského, který vedle Zátopka stříhal třeba Studenou válku. Přijede také absolvent FAMU, srbský filmař Goran Marković,“ upřesnila v podcastu programová ředitelka.

Letošní novinkou je Zóna Inspirace, která vznikla ve spolupráci s festivalem Hradecký slunovrat, v níž budou probíhat diskuze, například se spisovatelkou Karin Lednickou či filozofkou Annou Hogenovou. Z dalších hostů se mohou návštěvníci Filmovky těšit na režiséra Viktora Tauše, hudebnici Moniku Načevu anebo spisovatele Jáchyma Topola

Z LFŠ se vám budeme každý den hlásit s recenzemi na aktuálně promítané snímky.

Foto: Continental Film

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!