Židovka Hana i vnadná kosmonautka. Připomeňte si nejvýraznější role Jany Plodkové

Židovka Hana i vnadná kosmonautka. Připomeňte si nejvýraznější role Jany Plodkové 

Rodačka z Jičína a držitelka Českého lva debutovala v celovečerním filmu dánského režiséra Oleho Christiana Madsena Setkání v Praze, kde sekundovala i pozdějšímu záporákovi z Bondovky Madsu Mikkelsonovi. Je tomu 15 let. Od té doby se propracovala na jednu z nejlpopulárnějších českých hereček. Ať už jako múza Zdeňka Svěráka Čárkovaná nebo Židovka Hana Vrbatová, kterou kolaborací s nacisty chrání její manžel v Protektorovi. Jaké role nám uvízly v paměti nejvíc?

Protektor

Tři roky po jejím celovečerním debutu Marek Najbrt obsadil Plodkovou do role, která zůstává jejím prozatimním hereckým vrcholem. V dobovém dramatu představuje herečku židovského původu Hanu, kterou musí před spáry nacistů chránit její manžel Emil. Rozhlasový reportér jde proto na ruku německé propagandě. Postupem času se ale zprotiví sobě i své ženě. Film se v roce 2009 ucházel o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a uspěl na festivalech po celém světě. Plodkové vynesl zaslouženého Českého lva.

V satirickém seriálu z pera Tomáše Baldýnského předvedla Plodková svůj komediální talent. Coby velmi výrazná velitelka posádky v brdském areálu cvičí kosmonauty na vesmírnou misi ŘÍP 1. Na oběžnou dráhu se nakonec nedostane, ale do paměti diváků se zapíše brzy svými nadměrnými křivkami. Seriál uspěl typicky českým humorem s pořádnou dávkou společenské kritiky. Vedle Plodkové excelovali také Martin Myšička, David Novotný, Jakub Žáček, Petr Vančura, Eva Josefíková a další.  

Snímek Rudolfa Havlíka nepatří mezi nejlepší české komedie, ale pokud si někdo ukradl Bábovky pro sebe, byla to Jana Plodková. V roli prostituky Lindy zaujme přístupem k životu a výstřednímu zaměstnání a z minima těží maximum, což odráží i nominace na Českého lva za výkon v hlavní roli. Pobaví i její souhra s hereckým partnerem Markem Taclíkem, který funguje jako její přítel a pasák v jednom. V mixu plochých postav působí oba jako živá voda, pobaví i jejich scéna na "střelnici", kterou můžete v kratší verzi vidět i v upoutávce.

Rozkoš

Další český film, který Jana Plodková táhne výrazným výkonem. Zajímavá sonda do života úspěšné filmové střihačky, které její práce deformuje pohled na svět a realitu. Její Milena udržuje komplikovaný vztah, který je spíše jakýmsi virtuálním poblázněním a touhou po sblížení. Snímek o různých podobách posedlosti a zranitelnosti získal jedenáct nominací na Českého lva a čtveřici dalších na Ceny české filmové kritiky. Rozkoš neproměnila žádnou z nich, ale i díky Plodkové je film zapamatováníhodný.

Polski film

Další spolupráce s Markem Najbrtem ve víru vzpomínek na studia na brněnské JAMU. Na svou alma mater se vrací ve vedlejší roli Jany Plodákové a do týmu zapadá na jedničku. Film je milovaným brněnským dítkem komediální čtyřky a směsicí přátelství, absurdit mládí a všeho, co k vysokoškolským studiím patří. Je pravda, že celý působí jako takový soukromý vtip na úkor českého diváka. Ale při určitém nastavení jde o zábavu jak Brno!

Jaký film s Janou Plodkovou se nejvíc líbil vám? Zapomněli jsme na něco? Herečka se v poslední době objevila ve snímku Gump - pes, který naučil lidi žít a v roce 2022 ji diváci uvidí v komedii Jiřího Havelky Mimořádná událost.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!