Proudcast s Evou Tichákovou: Yoko Ono se Lennonova zeď moc nelíbí, ale akceptuje ji

Proudcast s Evou Tichákovou: Yoko Ono se Lennonova zeď moc nelíbí, ale akceptuje ji  

Při jedné z návštěv české metropole navštívila jako velká fanynka kapely The Beatles Lennonovu zeď. Nyní založila muzeum, které vypráví příběh této neobyčejné pražské památky. Dalším hostem Proudcastu Informuji.cz byla Eva Ticháková.

„To místo mě tak oslovilo, že zůstalo v mém srdci,“ říká zakladatelka zbrusu nového muzea The Lennon Wall Story. „Beru to tak, že zeď od počátku určitým způsobem odráží stav společnosti a světa, toho daného místa, Prahy." Sama svým vzkazem na pestrobarevnou zeď na Velkopřevorském náměstí také přispěla. Nejdřív to byly citáty z písní The Beatles, později se snažila pro větší autenticitu psát texty české, třeba básničky tuzemských autorů.

Po slavném hudebníkovi byla zeď pojmenována až v době po jeho smrti. Co by na ni říkal, si Eva Ticháková není jistá. „Co ale vím, tak Yoko Ono se to moc nelíbí, protože nechce, aby žádný odkaz Johna Lennona existoval nekontrolovaně. Ráda by měla nad vším se svými právníky přehled. Ale o zdi ví a nějakým způsobem ji akceptuje,“ vysvětluje Ticháková, která peníze na vznik muzea vybrala prostřednictvím crowdfundingové kampaně.

Nápad na vytvoření muzea The Lennon Wall Story přišel před čtyřmi lety, kdy ukončovala studium a hledala téma pro svou diplomovou práci. Nakonec v jejím rámci vytvořila projekt muzea se vším všudy – od financování přes marketing až po samotné fungování v praxi. „Návštěvníci mohou v muzeu vidět dobové fotky od šedesátých let, kdy se na zeď začaly psát nápisy, které ještě vůbec nebyly spojovány s Lennonem. Nedílnou součástí expozice je třicetiminutový dokumentární film, který příběh Lennonovy zdi shrnuje prostřednictvím výpovědí svědků," dodává.

Jak proměňuje turismus atmosféru a odkaz místa? Jak složité bylo najít archivní materiály pojící se k Lennonovy zdi? A jakou myšlenku Johna Lennona by nejraději předala návštěvníkům muzea? Nejen na tyto otázky odpovídala Eva Ticháková v našem Proudcastu. Poslechnout si jej můžete na streamovacích službách nebo rovnou stiskem šipky pod článkem.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Lennonova zeď

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!