Mezinárodní festival Divadlo letos láká zejména na tuzemské divadelní scény. Dorazí ale i zahraniční soubory

Mezinárodní festival Divadlo letos láká zejména na tuzemské divadelní scény. Dorazí ale i zahraniční soubory 

Sestavování programu pro letošní ročník festivalu DIVADLO opět ovlivnil koronavirus. Přesto se organizátoři nevzdali a do Plzně tak dorazí i zahraniční soubory. Pozornost se ale zaměří zejména na tuzemská divadla. Předprodej vstupenek na jednotlivá představení již odstartoval.

„Sestavování programu letošního ročníku v období koronavirové nejistoty bylo mimořádně obtížné. Proto považuji za mal‎ý zázrak, jaké vý‎jimečné zahraniční soubory s v‎‎‎‎ýznamn‎ými evropsk‎ými režiséry se nám podařilo domluvit,“ uvedl ředitel festivalu Jan Burian.

Do západočeské metropole tak dorazí i litevské Divadlo mladých s inscenací Austerlitz polského režiséra Krystiana Lupy. Hra vznikla na motivy románu W. G. Sebalda a vypráví o pražském rodákovi Austerlitzovi, který prochází Evropou a nachází odrazy bolestné historie. „Působivý jazyk Sebaldova románu Lupa přetavuje ve stejně úchvatné sdělení divadelní. Za pomocí vzpomínek, analogií a představ přenáší diváky v prostoru i čase, zabývá se i největším traumatem 20. století – holokaustem,” popsala dramaturgyně Kamila Černá.

Spojené soubory TR Varšava a Narodowy Stary Teatr z Krakova návštěvníkům nabídnou moderní atmosférické zpracování Čechovovy klasiky 3SESTRY režiséra Luka Percevala. Návštěvníci festivalu inscenaci zhlédnou krátce po její premiéře. „Luk Perceval v této moderní verzi Čechovovy klasické hry představuje vizi stárnoucí Evropy, která se nechce poddat plynoucímu času. Inscenace se vyznačuje krásnou scénou s obrovským zrcadlem a podmanivě pomalou atmosférou," přiblížila hru dramaturgyně Jitka Sloupová.

Trojici zahraničních inscenací uzavře Rodina švýcarského režiséra Milo Raua, kterou nazkoušel v belgickém divadle NTGent. Hra vychází ze skutečných událostí roku 2007, kdy byla na severu Francie nalezena mrtvá čtyřčlenná rodina. Zanechala za sebou pouze dopis na rozloučenou, v němž stojí: „Zašli jsme příliš daleko, omlouváme se.” Příběh divákům přetlumočí skutečný herecký manželský pár, jeho dvě dcera a psi. „Inscenace s maximální autentičností zachycuje každodenní rodinný život, který ústí do tragického finále. Tento intimní vhled do života rodiny, který kombinuje realitu s fikcí, je strhující podívanou naplněnou smutkem a deziluzí,” uvedla Dora Viceníková, další z dramaturgyní festivalu.

Většina programu ale bude letos patřit českým inscenacím a jednomu hostovi ze Slovenska. Slovenské komorné divadlo přiveze hru, jejíž téma je blízké i českému divákovi. Zaměřuje se totiž na nekončené budování klíčové dopravní stavby, dálnice D1. České soubory do západočeské metropole dorazí z Brna, Hradce Králové, Liberce, Olomouce, Ostravy a Prahy. „Vzhledem k tomu, že se velkou část sezóny nehrálo, více než polovina inscenací bude u nás uvedena těsně po své premiéře,” láká dramaturg Jan Kerbr.

Dejvické divadlo uvede drama Vina? v režii Ivana Trojana. Spolek JEDL doveze hned dvě inscenace v režii Jana Nebeského – Manželskou historii s Davidem Prachařem, Lucií Trmíkovou a Annou Fialovou i Malého stvořitele s Karlem Dobrým. MeetFactory dorazí s dramatizací románu Serotonin a Divadlo Na zábradlí románu Ztracené iluze.

Návštěvníci se dočkají také Divadla pod Palmovkou a jeho 294 statečných či Katedry činoherního divadla DAMU s inscenací Digitální podzemí. Národní divadlo Brno nabídne strhující epos Idomeneus a JAMU – Studio Marta uvede Havlovo Vyrozumění. Domácí divadla chystají muzikál Green Day´s American Idiot i loutkařské tituly Jenovéfa a Don Šajn.

Festival proběhne v Plzni ve dnech od 15. do 23. září. Inscenace budou moci diváci zhlédnout v Divadle J. K. Tyla i na jeho Nové scéně, v Divadle Alfa, v DEPO2015 i v Moving Station. Vstupenky je možné zakoupit už nyní v online předprodeji. Více se dozvíte slovy jedné z dramaturgyň festivalu Dory Viceníkové v sedmatřicáté epizodě podcastu KulTýden

Foto: Braňo Konečný, Michiel Devijver a Laura Vancevičiene

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!