Open House Praha zve zdarma do luxusních hotelů, budoucí Kunsthalle i na nevšední výhledy na metropoli

Open House Praha zve zdarma do luxusních hotelů, budoucí Kunsthalle i na nevšední výhledy na metropoli 

Více o akci...

13kvě - 19kvě celý den

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Osmdesát budov a prostorů v hlavním městě bezplatně zpřístupní o víkendu 7. a 8. srpna letošní ročník Open House Praha. Architektonický festival láká i na nabitý doprovodný program během všedních dní, kdy mohou zájemci zavítat na plavbu parníkem po Vltavě či na promítání dokumentu na Strahovském stadionu.

Open House Praha tentokrát otevře dvacet šest budov a prostorů vůbec poprvé, mezi nimi kupříkladu barokní zahradu Černínského paláce, Klárův ústav slepců nebo Löwitův vodní mlýn. U příležitosti stopadesátého výročí narození Jana Kotěry bude možné nahlédnout do Vršovické vodárny v Michli, Trmalovy vily nebo Laichterova domu na Vinohradech, o kterém v třicátém prvním dílu podcastu KulTýden promluvil prapravnuk původního majitele Štěpán Laichter.

Návštěvníci zhlédnou halu s výmalbou Františka Kysely, jež spojovala nakladatelství s bytem nakladatele Jana Laichtera. Letos ale zpřístupníme i takzvanou písárnu, hlavní kancelářskou místnost, a také dvůr,“ uvedl pro KulTýden Laichter, podle něhož jde o jednu z přelomových Kotěrových realizací. „Navrhnul ji po návratu z USA, je v ní proto patrná inspirace americkou architekturou počátku dvacátého století,“ dodal.

Speciálním tematickým okruhem budou interiéry slavných hotelů jako Boutique Hotelu Jalta, Mama Shelter Prague (někdejšího Parkhotelu) nebo ikony sorely, Hotelu International Praha. Program nabídne i návštěvu uměleckých prostor a ateliérů, třeba Šalounovy vily či Umělecké zahrady pod Nuselským mostem. Nevšední pohled na pražská panoramata si návštěvníci užijí kupříkladu ze střechy Domu módy, obchodního centra Quadrio nebo budovy AFI CITY 1. Kompletní program najdete zde.

Festival se však nekoná pouze v sobotu a neděli, ale i během pracovního týdne, kdy láká například na plavbu na kolesovém parníku Vltava, komentovanou procházku po areálu holešovického Výstaviště nebo na open air projekci dokumentu Central Bus Station na tribuně Strahovského stadionu.

Foto: archiv Spaces Albatros

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!