Nejnovější články » Filmové novinky

Československá stopa na benátském festivalu. Drama 107 matek bude soutěžit ve festivalové sekci Orizzonti

29.7.2021,

Snímek slovenského režiséra a scenáristy Petera Kerekese se dostal do mezinárodního výběrů 19 filmů. Příběh z ukrajinské věznice odhalí svět složený výhradně z žen

Na 78. ročníku prestižního festivalu v Benátkách budou diváci moci spatřit hned několik koprodukčních snímků s českým zastoupením. Do hlavní soutěžní sekce nazvané Venezia 78 MFF Bienanale zvolilo polsko-francouzsko-český snímek Nezanechat stopy polského režiséra Jan P. Matuszyńskiho odehrávající se v komunistickém Polsku 80. let. Ve festivalové sekci Orizzonti zaměřující se na mladé a talentované tvůrce, která bude probíhat paralelně s hlavní soutěží kromě snímku 107 matek bude soutěžit také rumunsko-česko-lotyšské krimi drama rumunského režiséra Bogdana George Apetriho Zázrak o detektivovy pátrajícím po osudu mladé jeptišky.

Nicméně nejvýraznější československou stopu nalezneme u dramatu 107 matek, které je koprodukcí Slovenska, České republiky a Ukrajiny. Film doposud téměř výhradně dokumentaristy sleduje příběh ukrajinské trestankyně Lesjy, které se ve vězení narodí chlapec do světa plného žen. Scénář k filmu napsal Kerekes společně s režisérem a producentem Ivanem Ostrochovským, který produkčně stál například za snímky Domestik Adama Sedláka nebo Punk je hned! Juro Šlauka.

Ačkoliv festivalová sekce Orizzonti nemusí zprvu dosahovat prestiže a zájmu, kterého se dostává hlavní soutěže, mnoho autorů se později pravidelně objevuje v hlavním výběru. Ředitel festivalu Alberto Barbera sám znovu dokonce připomněl, že účelem sekce je objevovat nové filmové talenty a označil Orizzonti inkubátorem pro mladé a začínající tvůrce.

Mezinárodní festival v Benátkách naváže na festival v Cannes už 1. září.

Foto: Audiovizuálne informačné centrum