Richard Bona a Alfredo Rodríguez přivezou do Prahy afrokubánské rytmy

Richard Bona a Alfredo Rodríguez přivezou do Prahy afrokubánské rytmy 

Jeden z nejslavnějších současných jazzových hudebníků, kamerunský basista a zpěvák Richard Bona, spojí své síly s kubánským zpívajícím pianistou Alfredem Rodríguezem a bubeníkem Ludwigem Afonsem. Trio osobitých hudebníků přiveze afrokubánskou inspiraci do pražského Divadla ABC již 3. srpna 2021.

Richard Bona si hudební nástroje jako kluk z chudé kamerunské vesnické rodiny vyráběl sám. Už jeho rodiče se věnovali hudbě, a tak měl Richard Bona příležitost se setkávat s muzikou od raného dětství. Když bylo Bonovi dvaadvacet, emigroval přes Německo do Francie, kde ho vzal do kapely nejslavnější malijský zpěvák Salif Keita. V osmadvaceti se poté přesunul do New Yorku. Brzy si vybudoval reputaci a coby sidemana ho začali zvát skutečné osobnosti jako je Joe Zawinul, Harry Belafonte, Mike Stern, Randy Brecker, Bobby McFerrin, Branford Marsalis nebo George Benson.

Richarda Bonu fascinovala latinskoamerická, zejména afrokubánská hudba. Ještě dlouho předtím, než sestavil afrokubánskou kapelu, hostovali na Bonových albech hudebníci z latinskoamerické oblasti. Nová není ani Bonova spolupráce s kubánským muzikantem Alfredem Rodríguzem.

Rodríguez se narodil v rodině populárního zpěváka Alfreda "Alfredita" Rodrígueze a cestu k hudebnímu vzdělání měl snadnou. Od klasické hudby přes inspiraci v kubánské tradici se dostal také do mezinárodní soutěže ve švýcarském Montreux. Zlomová poté byla jeho dobrodružná emigrace do USA přes mexickou hranici, která Rodríguezovi sice zavřela cestu zpět domů na Kubu, ale umožnila mu vydání série úspěšných profilových alb a navázání dalších hudebních kontaktů na mezinárodní úrovni.

Bonu s Rodríguezem nadšeně přivítalo i české publikum v březnu 2020. Tentokrát ovšem dorazí s jiným bubeníkem a perkusistou, totiž s Ludwigem Afonsem, kubánským hudebníkem, který od roku 2002 působí na newyorské scéně a na kontě má několik nominací na ceny Grammy.

Richard Bona, Alfredo Rodríguez a Ludwig Afonso spojí své síly 3. srpna 2021 v pražském Divadle ABC. Koncert této trojice proběhne v rámci série Jazz Meets World.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!