Amerikánka dospívá a zamíří z divadelních prken na filmová plátna

Amerikánka dospívá a zamíří z divadelních prken na filmová plátna 

Oblíbená divadelní inscenace Amerikánka získá novou podobu. Příběh o dívce bez domova zamíří na konci roku 2023 nově také na filmová plátna. Natáčení začne v listopadu letošního roku.

Ema Černá je holka z dětského domova, toužící po lásce, bezpečí a nadějné budoucnosti. Těžké útrapy, které jí přináší přísný a neosobní režim dětského domova, šikana, bití, pěstounská péče i pasťák, jí pomáhá přežít naivní iluze neexistujícího amerického tatínka. Amerikánka je sondou do historie Československa 80. a 90. let, ale stejně tak jde o ryze současné drama o svobodě, vydělenosti a touze žít.

Divadelní inscenace Amerikánka režiséra Viktora Tauše se premiérově odehrála v divadle Jatka78 na podzim roku 2018. Od té doby ji navštívilo skoro 30 000 diváků. Během koronavirové přestávky mířila k divákům i díky živým přenosům, inscenovaným mimo divadlo. Amerikánka se tak ocitla v kleci pro hyeny, na poušti i na letištní dráze. Z ambice zpřístupnit široké veřejnosti živou kulturu v čase krize se zrodila kinematografická forma Film Naživo, jež získala ocenění Český lev za Audiovizuální počin roku 2020. Recenzi na divadelní verzi Amerikánky si můžete přečíst zde. Nyní se chystá celovečerní filmová adaptace.

Rok 1989 a já ve svých čerstvých 18. Můžu cokoliv, ale ve skutečnosti – po to všem, čím jsme prošla a kým jsem v očích ostatních – nemůžu nic. A tak mi nezbývá než přijmout svůj osud a najít Ameriku v sobě… přidrzlým a dobrodružným způsobem.

Jedinou roli Amerikánky ztvárnilo v divadelní inscenaci najednou herecké duo - Tereza Ramba a Eliška Křenková. Herečky vyprávěly Amerikánčiny zážitky od doby, kdy se přibližně v 11 letech dostala do dětského domova.

Režisér Viktor Tauš slibuje, že na rozdíl od divadla, které vypráví příběh dětství Amerikánky, dojde filmový projekt ještě dál, až do její dospělosti, do roku 1989. Právě rok 1989 symbolicky otevírá Amerikánce cestu k osobní a společenské svobodě. Tam ji ovšem může čekat ztráta životní iluze, která jí v období dětství byla nejcennější ochranou.

Očekávané natáčení filmového pokračování inscenace započne v listopadu letošního roku. Amerikánka poté zamíří do kin v roce 2023, s divadelní podobou se tvůrci a diváci oficiálně rozloučí na jaře 2023 v pražském O2 Universum.

Foto: Tomki Němec

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!