Léto v severních Čechách: hudební vinice i Bezděz, pohádkové zámky či výstava bižuterie

Léto v severních Čechách: hudební vinice i Bezděz, pohádkové zámky či výstava bižuterie 

Výlety po severních Čechách budou v létě rozmanité. Zavítat můžete třeba na Bezděz, kde proběhnou odlehčené Hrady CZ a hudbu najdete také v Třeblívlicích mezi vinicemi. A děti vezměte třeba na KamzíkFest či prohlídku hradu s princeznou a loupeživým rytířem. Jablonec pak láká na bižuterii.

Hudba na vinicích

Exkluzivní hudební vystoupení, skvělá vína, gastronomie a výjimečná atmosféra půvabných míst spojených s vínem. To vše v sobě snoubí série koncertů Hudba na vinicích. Vydejte se na maloformátové koncerty přímo do areálů vinařství a vychutnejte si dlouhé letní večery v doprovodu nejzásadnějších jmen české hudební scény. Během prázdnin se v areálu vinařství JOHANN W v Třebívlicích objeví objeví Jelen, Ben Cristovao, Monkey Business, Ewa Farna, David Koller nebo Mirai.

Festival Pokořen i Hrady CZ Light

Ani o festivaly nebude v severních Čechách nouze. Hudbu, film a divadlo v sobě snoubí komorní festival na břehu Labe s názvem Pokořen odehrávající se poslední červencový víkend. Těšit se můžete třeba na dokument Králové videa, divadlo Sex Culomets nebo Čučka a také na koncertní část, kde vystoupí například The Turpentine Ray

Ústí nad Labem pohostí od 31. července mezinárodní hudební soutěž Interporta, kde si přijdou na své především milovníci country a folku. Připraveny jsou dvě kategorie. V juniorské se utkají interpreti do třiatřiceti let a v té hlavní se předvedou hudebníci ze šesti zemí a tří světadílů. V neděli budou soutěžní vystoupení doplněna o koncerty populárních hostů, jako jsou No Name, Xindl X nebo Pokáč, který byl nedávno hostem rozhovoru v rámci podcastové série Proudcast Informuji.cz

Velké plány má festival Party ve Františkánu. Do zahrad františkánského kláštera v Kadani přiveze třeba izraelskou kapelu Lola Marsh, přijedou také Tata Bojs nebo skupina Wohnout. Kadaň jim bude patřit 7. srpna. Na Death Coffee Párty 9. vyrazte 20. srpna do Litoměřic. Vystoupí tu třeba Unfathomable Ruination, BloodTruth nebo Extermination Dismemberment.

Krkonošský open air festival s nejlepším výhledem, to je Keltská noc v Harrachově. Mezi pátým a sedmým srpnem se na již šestadvacátém ročníku můžete těšit na celou řádku vystupujících, od kapely Tři sestry přes Horkýže Slíže až po Vypsanou fiXu. Fesťák s přátelskou atmosférou nabídne již podesáté ZasTenRock v Zásadě, tentokrát 21. srpna.

Letos se dočkáme také Hradů CZ v odlehčené verzi. Ovšem program bude nabitý i tak. Hrad Bezděz pohostí taková jména, jako jsou No Name, Tomáš Klus, Sebastian nebo Divokej Bill, a to mezi 27. a 28. srpnem. 

Čtvrtý ročník Chřibského country léta uvítá na svých prknech koncem srpna kapely, jako jsou Poutníci Brno, Prospect Bluegrass Band nebo Desperádi. Léto můžete zakončit se skupinou Jelen v Přibyslavi, kam si pozvali své přátele, mezi nimiž je třeba Mirai, Voxel, Sima Martausová nebo Kateřina Marie Tichá.

Koncerty Tří sester či Leoše Mareše

Do severních Čech zavítají na koncerty v průběhu léta kapely všech žánrů. Chinaski už 28. července roztančí publikum v Turnově. Do Svitav se v rámci Parket tour 30. července staví Rybičky 48 a ve stejný večer se do Litvínova chystají Tři sestry. Šestého srpna se do už zmíněných Semil chystá Janek Ledecký, kde mu bude předskakovat bluesová kapela Foxi Mamma.

Do Malé Skály přiveze na začátku srpna svoji DJ Show Leoš Mareš. Jižní Čechy nemine ani tribute band Queenie, která se v průběhu prázdnin zastaví do Liberce a Ústí nad Labem. S tour Tváře smutnejch hrdinů se 14. srpna vydá metalové uskupení Škwor za fanoušky do Litvínova. 

Na Annu K. vyrazte 18. srpna do Litoměřic na Střelecký ostrov a kapela Jelen se o dva dny později ukáže v Děčíně. Jeden z Radiokempů se odehraje 25. srpna v areálu přírodního koupaliště Osek a pozvání sem přijal Žlutý pes. A samozřejmě nemůže ani v této části Čech chybět Divokej Bill se svým Marathonem. Kapelu v průběhu srpna uvidíte v Litvínově, Liberci a na Bezdězu

Divadelní Radúz a Mahulena i Simona Stašová

Divadelní soubory vyměnily na léto v mnohých případech sály za prostory zámků a hradů. Takovým přípradem je i představení o nebezpečných známostech Kvartet, které uvidíte 30. července na zámku Libochovice. Malebné kulisy poskytne také Tvrz Divice, kde se 4. srpna dozvíte Vše o mužích a o den později uvidíte komedii Duety a počátek srpna obohatí také Líbánky na Jadranu a také pocta Édith Piaf Ničeho nelituji.

Na zámek Červený Hrádek se 11. srpna zastaví divadlo Kampa s inscenací taktéž věnující se Piaf Dnes nechci spát sama. Pohádku pro dospělé Radúz a Mahulena nastudoval divadelní spolek Jiří Poděbrady a zhlédnout jej budete moci 20. srpna v zámeckých zahradách v Klášterci nad Ohří. 

Litoměřicích a Turnově se v půli srpna se v bravurní komedii o hledání sebe sama Shirley Valentine představí Simona Stašová. Na začátku září pak zavítejte na hrad Střekov, kde si užijete operu Libuše s Evou Urbanovou v hlavní roli.

Dětský KamzíkFest i pohádky na zámku

Ani ti nejmenší nepřijdou v létě zkrátka. Pestrý program pro ně připravil státní zámek Velké Březno. Každou srpnovou neděli na ně bude čekat jedno pohádkové představení, třeba O koblížkovi, O prasátku nebo O červené Karkulce

Celou rodinu pobaví první ročník KamzíkFestu. Odehraje se 15. srpna v Harrachově a součástí akce bude pohádkový les plný kouzelných bytostí a zábavných úkolů. K večeru budou mít hudební nadšenci možnost navštívit vystoupení kapely MIRAI nebo písničkáře Pokáče, a to v rámci navazující akce s názvem Hudba na horách. Proto nazujte pohorky, vyrazte se vyřádit na hory a zažijte velký kopec zábavy.

Hradozámecké noci

Po posledním červencovém setmění bude hned na několika zámcích živo. Na Hradozámeckou noc láká třeba zámek Červený Hrádek, který na akci přizval sokolníky, skupiny historického šermu i rytíře a kostýmované průvodce. Zavítejte v tuto magickou noc také na zámek Sychrov, Valdštejn nebo Grabštejn. Zámek Stekník vás pak přenese do epochy osvícenství a na 14. a 28. srpen jsou připraveny kostýmované prohlídky

Pouze od pondělí do čtvrtka poslední červencový týden se na hradě Valdštejn můžete vydat na prohlídky s princeznou či loupeživým rytířem. Hrad Bezděz pak připravil pro návštěvníky mezi 27. červencem a 1. srpnem šermířské oživení a o víkendu od šestého srpna tu proběhne akce Mečem proti kalichu taktéž se šermíři, ale i s kovářem a hudbou starých časů. 

Na hrad Valdštejn vyrazte 3. srpna na dětské dobové hry a klání a o víkendu 7. a 8. srpna zamiřte na hrad Grabštejn na řemeslný jarmark s doprovodným programem. Na Sokolnických dnech vás mezi 7. a 9. srpnem přivítá hrad Trosky. O víkendu 21. a 22. srpna se otevřou veřejnosti sklepy na zámku Duchcov, takže tuto netradiční příležitost rozhodně nepromeškejte. 

Výstava bižuterie či fotografií Černobylu

Galerie vám v letních měsících poskytnou klid a chládek, a ani v severních Čechách o ně není nouze. Pouze do osmého srpna na vás počká výstava Jaroslava Vožniaka Příběh ztraceného obrazu v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem. 

Příznačně v Jablonci nad Nisou se zastavte do Muzea skla a bižuterie na výstavu Kaleidoskop vkusu. Ta představuje luxusní bižuterii ze světových výstav v době budování socialismu. Mapuje tak vůbec poprvé slavnou éru světoznámého fenoménu, který dodnes tvoří jeden z pilířů identity Křišťálového údolí. V neotřelé instalaci návštěvníky obklopí jablonecká bižuterie úspěšně prezentovaná ve druhé polovině 20. století na prestižních výstavách v zahraničí i doma.

Šestadvacet fotografií zaznamenaných Ludkěm Ovesným ze současného Černobylu nabízí ke zhlédnutí Regionální muzeum K. A. Polánka. Druhého srpna se vyrazte do Eli gallery. Proběhne tu vernisáž výstavy Subjektivně zakusit autorů Honzy Haranta, Žanety Elisové a Elišky Hamajdové. K vidění bude do 24. srpna. 

Foto: archiv ČESKÉ HRADY.CZ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!