Léto v jižních Čechách: Jazz in Písek, nejen filmové Slavonice či divadelní Piaf

Léto v jižních Čechách: Jazz in Písek, nejen filmové Slavonice či divadelní Piaf 

Toulky po jižních Čechách budou v létě kulturně nabité. Dáte přednost hudebnímu nadšenci v sobě a zavítáte třeba na Jazz in Písek, nebo raději zvolíte Slavonice Fest s pětašedesáti filmovými projekcemi? Nevynechejte ani představení Divadla Kampa o Edith Piaf a děti vezměte na noční prohlídky hradů a zámků.

Jazzový Písek i filmové Slavonice

Festivaly v jižních Čechách žánrové hranice nekladou. Poslední červencový den lákají organizátoři hudební fanoušky na folk a country do Lomnice nad Lužnicí. Na Farskou louku pozvali třeba Františka Nedvěda mladšího s kapelou, Patrolu i rodinnou kapelu Sýkorů a skupinu Daniels.

Pátý ročník festivalu Jazz in Písek šestého srpna odpoledne rozezní Zabelov Group a po nich nastoupí Allison Wheeler kvintet. Později večer se mikrofonu chopí Kristina Barta a po deváté zahraje Alf Carlsson a Jiří Kotača Quartet.

Hudební i filmové zážitky přinese Slavonice Fest. Mezi čtvrtým a osmým srpnem zahrají Květy, Radůza, Progres 2 nebo Bert & Friends či Th!s s Vojtou Kotkem. Festival zahájí ve středu vernisáž výstavy malíře a sochaře Jaroslava Róny a v letním kině Cinestar na slavonickém náměstí projekce černé hudební komedie Bourák a happening ve stylu rockabilly. Celkem dojde na pětašedesát projekcí a osm koncertů.

Velké plány má Lannova loděnice. V rámci akce Jižní Block ve venkovním areálu vystoupí samá zvučná jména. Zastaví se sem třeba Ben Cristovao, kapela BSP v silném složení Ota Balage, Kamil Střihavka a Michal Pavlíček a také dojde na společná vystoupení, kterých příkladem bude koncert rappera MC Geye společně se skupinou Věc Makropulos či spojení muzikantů z formace Wohnout, Totální nasazení, Peshata, Volant, Nežfaleš a Covers for Lovers na jediné stage. 

Dvoudenní open-air Žižkárna fest nabídne zdarma na začátku září široké programové spektrum od koncertů místních hudebníků i větších jmen celorepublikové scény přes řadu workshopů a prohlídku bývalých kasáren až po Street food market, Underground comedy, nebo Silent disco. Během léta se na zdejší stage ukáže také Lenka Dusilová, Emma Smetana s Jordanem Hajem nebo Děda Mládek Illegal Band se skupinou Never been to Jamaica. 

V rámci Vltavotýnského kulturního léta pak vystoupí v závěru prázdnin pod širým nebem skupiny Shivers a Čechomor pod širým nebem. Do prostor MC Fabrika vyrazte během léta třeba na Monkey Business, Visací zámek nebo na společný koncert kapel Cocotte Minute a Gaia Mesiah.

Plíhal na hradě a Mirai na zámku

Nouze nebude ani o koncerty mimo festivalová pódia. Do Českých Budějovic zavítají 24. července  v rámci tour Letní parket Rybičky 48 a do Dačic i Třeboně se s Marathon tour podívá Divokej Bill. Nejslavnější české muzikálové melodie opanují 29. července třeboňský zámek a na počátku srpna jej dobude kapela Mirai. Nejen v interiérech zámku, ale také v zámecké zahradě se 19. srpna odehraje komponovaný večerní pořad, který vznikl ve spolupráci s Operou Jihočeského divadla.

Na zříceninu hradu Pořešín pak zavítá 30. července jedinečný písničkář Karel Plíhal. Na své Tour de léto nemine jižní Čechy ani Marek Ztracený, který se v průběhu srpna zastaví do Strakonic a Českého Krumlova. V rámci Respiratour se v Sezimově Ústí 7. srpna postaví na pódium skupina Arakain, která o šest dní později navštíví také Strakonice. Ty nemine ani písničkář Pokáč. Sedmého srpna můžete vyrazit také do přírodního amfiteátru v Hořicích, kam zavítá Miro Žbirka

V rámci Píseckého kulturního léta na zahradě místního kulturního domu předvede svůj pěvecký um 10. srpna Eliška Kotlínová a uprostřed prázdnin také písničkář Láska. V letním kině Háječek se na pódium stejný večer postaví oblíbená tribute kapela Queenie. Do Tábora 12. srpna vyrazí svérázná pop funková formace Monkey Business a o dva večery později se Veselí nad Lužicí dočká Davida Kollera

Orlík nad Vltavou pohostí 18. srpna jeden z Radiokempů, tentokrát bude hostem skupina Čechomor. Na tvrdší strunu pak uhodí v Českých Budějovicích kapela Trautenberk, a to 2. září v letním kině Háječek. 

Divadelní Da Vinci a Piaf

Divadelní prkna se v létě přesouvají hlavně pod širé nebe. Jedním z oblíbených míst je Otáčivé hlediště v Českém Krumlově. To nabízí až do konce července především inscenaci Da Vinci, v níž se historik umění Silvio vášnivě obdivující staré mistry stane i se svou ženou Claudií obětí experimentu a ocitne se v éře Leonarda da Vinciho. Až poté pozná, že není lehké žít v blízkosti génia, a už vůbec ne v 15. století. Děti tady v srpnu potěší pohádka Divotvorný hrnec a Šípková Růženka. Na programu bude také Ztracený svět a Pes baskervillský

Příběh o osamělém trosečníkovi Robinsonovi Crusoe odvypráví v muzikálové podobě na letní scéně v Jindřichově Hradci Daniel Hůlka či Šárka Vaňková poslední červencový den. Pro milovníky opery je tu pak přichystána na 21. srpna Prodaná nevěsta a o pět dní později přijede Divadlo Kampa s představením Edith Piaf: Dnes nechci spát sama. Sedmnáctý ročník divadelního festivalu pak pohostí zámek v Třeboni 4. srpna. Na programu jsou inscenace V roušce Evině či Hledám milence, zn. spěchá!.

V kulisách hradu Pořešín na vás také čeká netradiční zážitek. Klasickou romanci Romeo a Julie s podtitulem Montekové, Kapuleti a Kašpaři! odehraje 13. a 14. srpna příznačně soubor Kašpar. Před námi je také ještě část Trocnovských divadelních slavností. Konkrétně 20. srpna si v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova užijete bláznivou komedii ze života malíře aktů Sedm žen na krku a 19. září pohádku Čarodějnická nevěsta.

A ještě jedna skvělá one woman show na konec. Představení o hledání sebe sama nazvané Shirley Valentine přijede do domu kultury Metropol odehrát 25. srpna legendární Simona Stašová

Cirk La Putyka v Písku

V rámci Píseckého kulturního léta zavítá do města 13. srpna Cirk La Putyka. Kromě klasických členů souboru uvidíte i speciální hosty světového formátu a jejich vystoupení. Účinkující lákají na elektrizující show, kde smích střídá údiv a slzy úžas. Novocirkusová kabaretní koláž nazvaná Kabaret Dynamit v režii Ethana Lawa, stálého člena Cirku La Putyka, prý natolik dojme i rozesměje, že se vám nebude chtít z místního letního kina domů. 

Výstava české klasiky i šelem z domy ledové

Pro klidné rozjímání nad vizuálními artefakty zavítejte v letních měsících do galerií. Českou klasiku nabízí Alšova jihočeská galerie. Výstava Ozvěny nabídne srovnání s tvorbou Jaroslava Valečky a autorů, kterými byl v počátcích své malířské kariéry ovlivněn, a rozšíří expozici o další inspirační zdroje. Instalace je zároveň věnována i následným stylistickým a žánrovým východiskům. Doplňuje představu o charakteru expresivní malířské zkratky směřující k jasnému obrazovému sdělení. Součástí jsou také díla Aléna Diviše či Jana Zrzavého. Čeká tu na vás i výstava Malevič a ruská avantgarda, ovšem pouze do začátku srpna.

S dětmi se vypravte do Černé v Pošumaví na venkovní výstavu Giganti doby ledové čekající na návštěvníky u hotelu Racek. Zažijete napínavý lov na téměř šestimetrového mamuta a k vidění je tu celkem osmnáct realistických modelů pravěkých tvorů v životních velikostech. Zahlédnete například veledaňka bojujícího o život po napadení smečkou hyen, lva snažícího se ukořistit prakoně nebo můžete přihlížet marné snaze mamuta dostat se ze spárů lovců. V životní velikosti na výstavě číhají také srstnatý nosorožec, šavlozubý tygr či pozemní lenochod. Novinkou pro návštěvníky je paleohřiště, na němž mohou děti objevovat trilobity a jiné fosilie při hře.

Noční prohlídky i historický šerm

Do dávných časů vás přenesou nejrůznější akce na hradech a zámcích. Akční bude třeba léto na zámku v Třeboni, kde na vás čekají vždy dvě úterý v měsíci historické tance v podání souboru Campanello. Každou středu pak patří zdejší kouzelné prostory vystoupení skupiny historického šermu Bratři z Růže a poslední srpnovou sobotu jsou pro návštěvníky přichystány netradiční kostýmované prohlídky. Ve stejný den se tu uskuteční také sraz autoveteránů, takže se je rozhodně na co těšit.

Státní hrad Landštejn přichystal pro zájemce mezi 16. a 20. srpnem zpestření prohlídky v podobě hudebních vsuvek, které mají na starost sestry Tesařovy se svým klarinetem, houslemi a kytarou. Na 28. srpna zde také chystají první Mezinárodní noc pro netopýry.

Zámek Blatná pak láká na noční oživené prohlídky. V průběhu léta se vždy v pátek a sobotu vydáte se skupinou historického šermu Morgana von Maxberg proudem času a dozvíte se o rodech na Blatné v tajemných chodbách. Na prohlídky za svitu měsíce láká v srpnu také zámek Milotice.

Garden Food Festival a pivní slavnosti

Nezapomínejte ani na své chuťové pohárky. V jižních Čechách je potěšíte hned na dvou akcích. Obě se konají o víkendu mezi 14. a 15. srpnem a vyrazit můžete buďto do Blatné na pivní slavnosti obohacené o hudební program, nebo na Garden Food FestivalPísku. Sem zavítá i Markéta Hrubešová nebo Lukáš Neckář a pochutnáte si třeba na mexické kuchyni či sushi. Chybět nebudou ani výborné koktejly a program pro děti.

Foto: divadlokampa.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!