Svět knihy Praha 2021 se zaměří na francouzskou literaturu i na osobnost Milana Kundery

Svět knihy Praha 2021 se zaměří na francouzskou literaturu i na osobnost Milana Kundery 

Svět knihy Praha 2021 znovu nabídne prostor pro literární setkávání. Od 23. do 26. září proběhne na Výstavišti v Holešovicích 26. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu. Hostit bude Francii jako hlavní zemi, čtenáře ovšem zavede také do Polska a hlas bude dán i Bělorusku. Speciální pozornost pak bude věnována Milanu Kunderovi.

Můj domov je v jazyce. Tak zní motto pro letošní ročník Svět knihy Praha 2021. Jeho prostřednictvím bude program veletrhu zkoumat otázky identity, jazyka a rozmanitosti nejen v české literatuře. Zvláštní pozornost si vysloužilo Polsko, jehož prezentace se loni vzhledem k pandemii odehrála pouze omezeně a online. Kromě Polska se program festivalu v rámci nové sekce zaměří i na Bělorusko.

"Téma podpory svobody, demokracie a lidských práv ve světě mělo na Světě knihy vždy své místo. Rozhodli jsme se vytvořit stálou sekci Literatura jako hlas svobody. Zaměří se na zemi, kde se literatura musí vyrovnat s politickým tlakem. Letos je vybráno Bělorusko," nastiňuje programovou novinku dramaturg Guillaume Basset.

Francie jako letošní čestný host

Středem pozornosti ovšem letos bude zejména francouzská literatura. Francie je totiž letošním hostem veletrhu. Skloňovat se také bude jméno Milana Kundery, který se narodil v Brně, ale již několik desetiletí žije ve Francii. O Kunderovi přijde do Prahy pohovořit například význačný nakladatel Antoine Gallimard, který se se spisovatelem seznámil nedlouho po jeho příjezdu do Paříže v 70. letech. Osobní přátelství ke Kunderovi váže také dalšího letošního hosta Benoîta Duteurtre. Dojde i na čtení z díla Milana Kundery, jak v češtině, tak ve francouzštině. 

Osobní účast na veletrhu přislíbila řada dalších osobností francouzského literárního světa. Českým čtenářům je už dobře známé jméno Laurenta Bineta. Autor bestselleru HHhH, k němuž ho inspiroval atentát na Reinharda Heydricha, tentokrát představí novinku Civilizace, v níž se pustil do konstruování alternativních dějin. Zároveň se s tuzemskou spisovatelkou Alenou Mornštajnovou, která podobně fabuluje v bestselleru Listopád, setkají u debaty na téma Spisovatel a historická fikce. Veletrh přinese řadu dalších zajímavých hostů, kteří přiblíží rozmanitost francouzské literatury od beletrie přes literaturu pro děti a komiks až po divadlo.

Svět knihy Praha 2021 chce také letos připomenout důležitost setkávání se a reflektovat vliv pandemie na celý knižní trh. Věnovat se tak bude různým trendům, jako je například zvýšený zájem o elektronické knihy a audioknihy. Svět knihy Praha 2021 proběhne na Výstavišti v Holešovicích od 23. do 26. září.

Foto: Facebook Svět knihy Praha

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Praha Holešovice nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!