KulTýden od 19. do 25. července: Shyamalanův Čas, Fellini na divadle i vlastní festival Vypsané fiXy

KulTýden od 19. do 25. července: Shyamalanův Čas, Fellini na divadle i vlastní festival Vypsané fiXy 

Jak zastavit stárnutí turistů na dokonalé pláži? Shyamalanův snímek Čas, ale také adaptace Felliniho klasiky Silnice nebo San Piego Fest jsou některými z témat nového vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Takřka bezchybný pobyt v exotickém ráji znepříjemní podivný úkaz, kdy tamní turisté začnou nepochopitelně rapidně stárnout. O zrodu thrilleru Čas z dílny mistra napětí M. Night Shyamalana si poslechněte v podcastu.

Pražské Divadlo Kalich uvede na letní scéně pod Žižkovskou věží jevištní verzi cirkusové romance Silnice, jejíž původní premiéru loni na podzim zhatila protipandemická opatření. O své úloze v inscenaci vycházející z filmu Federica Felliniho promluvila herečka Klára Cibulková, která ve hře ztvárňuje hned pět různých postav.

Vlastní festival na místě činu podruhé pořádá Vypsaná fiXa. Na pardubický San Piego Fest pozvala vedle spřízněné formace Mixle v piksle také Ivana Mládka a jeho Banjo Band. Nejen o to se v rozhovoru podělil frontman kapely Márdi.

Výraznou personou hudební, ale i dokumentární a výtvarné scény je v tuzemsku Vladimir 518, který v DSC Gallery v metropoli otevírá přehlídku svých pláten nazvanou Pád.

Letní kino Evergreen se tentokrát věnuje kvalitním románům na stříbrném plátně. Programová ředitelka holešovického Centra současného umění DOX Michaela Šilpochová se nechala slyšet, jak těžké bylo vybrat pouhých dvanáct celovečerních adaptací.

Na závěr si nenechte ujít výběr pozoruhodných titulů z letošního festivalu v Cannes, které poputují i do českých kin.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: Universal Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!