Další Holky z červeného gauče, nový Odell i McConaugheyho zpověď. Přinášíme kulturní tipy na týden od 19. do 25. července

Další Holky z červeného gauče, nový Odell i McConaugheyho zpověď. Přinášíme kulturní tipy na týden od 19. do 25. července 

V našich tradičních kulturních tipech vám tento týden doporučujeme sáhnout po memoárech Matthewa McConaugheyho, ale neměla by vás minout ani divadelní degustace a nová série Holek z červeného gauče a album Toma Odella.

Holky z červeného gauče (2. série)

Podařilo se jim vyváznout, jenže tím šílený útěk nekončí. Po diváky zbožňovaném španělském seriálu Papírový dům se jeho tvůrci pokusili dobýt Netflix ještě jednou, a to právě se seriálem Holky z červeného gauče o útěku skupinky prostitutek před jejich pasákem. Jejich plán se sice poměrně vydařil, ale v bezpečí stále nejsou. Druhá série vychází 23. července.

Too Hot to Handle Brazil

Kdo říká, že se nedívá, viděl všechny díly už dvakrát. To rozhodně platí pro reality show Too Hot to Handle, který trhá u předplatitelů Netflixu rekordy. V pohádkovém plážovém resortu se sejdou sexy mladí Brazilci a soutěží o 500 tisíc brazilských realů. Jenže kdo chce vyhrát, bude se muset vzdát sexu. Jak se to bude vyvíjet, uvidíte na zahraničním Netflixu už 21. července.

Jazz(dock)ové koncerty

Na nádvoří Nové scény divadla J. K. Tyla vystoupí 19. července v rámci Bohemia Jazz Festu hned čtveřice hudebníků. Zdarma zde zahraje Pavel Hrubý Duo a hned po něm Lenka Dusilová a návštěva ze Švédska, jazzový kytarista Ulf Wakenius a slovenské klavírní trio AMC.

Jazz Dock navštíví mistři improvizace minus123minut. Jejich parketou je propojování žánrů jako soul, groove, jazz a funk. Kapelu tvoří trio uznávaných muzikantů – zpěvák, kytarista a autor písní Zdeněk Bína, baskytarista Fredrik Janáček a výjimečný bubeník Dano Šoltis. –123min. dříve působili v letech 1996 - 2009, vydali pět alb a obdrželi cenu Anděl za objev roku v roce 1999. V Praze vystoupí 24. července. V týdnu zde zahraje také kapela E Converso, Freetown Quartet a Rene Trossman & Little Big Band.

Muzeum Johna Lennona

Zeď Johna Lennona je symbolem vzdoru mládeže proti komunistickému režimu v 80. letech. Nyní se její historií zabývá nové muzeum. Poprvé do něj mohou zájemci zavítat 23. července za dobrovolné vstupné. V suterénu pod barem Napa v Prokopské 8 budou k vidění dobové fotografie významných i neznámých autorů, tematické publikace, dosud nezveřejněný krátký dokumentární film o historii Lennonovy zdi i mnoho interaktivních prvků včetně proměnlivé fotostěny. Muzeum bude otevřeno vždy v pátek odpoledne po třetí hodině odpoledne a o víkendu od 11 do 20 hodin.

Deska Toma Odella

Písničkář Tom Odell mnohým učaroval svojí skladbou Another Love. To už je ale nějaký čas a od té doby vytvořil již čtyři studiová alba. To poslední pojmenované monsters čítá šestnáct písní a hudebník se do něj pokusil kromě klasického popu, folku a indie vmísit také prvky elektroniky. V titulní písni se Odell pokouší vyrovnat s nočními můrami svými i svých fanoušků a odvážně se staví proti nim. Videoklip k monsters natočil třicetiletý umělec se svojí přítelkyní Georgie Sommerville. Deska vyšla pod labelem Columbia Records.

Divadelní degustace

Ochutnávka současné dramatiky, která nasytí oči i žaludek. To nabízí Divadlo LETÍ na své letní scéně v Bar/áku. Zde vede speciální edici úspěšného cyklu Večeře s novou hrou, ve které divákům naservíruje v jednom večeru hned několik nových her a tříchodové menu. Ochutnávka současné dramatiky bude zároveň spojena i s vyhlášením vítězů Ceny Evalda Schorma udílenou agenturou DILIA. V rámci večera budou uvedeny hry Romana Sikory Dobrá zpráva, 15 minut Martiny Kinské a také ukázka z vítězného textu již zmíněné Ceny Evalda Schorma.

Zpověď Matthewa McConaugheyho

Hollywoodem milovaný sympaťák Matthew McConaughey vydává v pátek 23. července své memoáry. V knize Životem na zelenou se herec dělí o příběhy plné šťavnatých historek, originálních postřehů a neotřelých návodů, jak v životě dosáhnout větší spokojenosti. Celý život si zapisuje různorodé poznámky a teprve nedávno sebral odvahu, aby je zpětně prolistoval a vybral z nich to nejlepší. Úspěchy i pády, radosti i stesky, věci, zkoumání, shromažďování a zapisování všeho, co jej cestou dojalo nebo povzbudilo, to vše je v jeho memoárech zapsáno.

Týden v televizi

Ani doma v obýváku se nebudete tento týden nudit. Pokud v pondělí před desátou večerní přepnete na Dvojku, potěší vás skvělé drama Dobrý Will Hunting s Robinem Williamsem. V úterý nabídne ČT Art třídílnou sérii Úsměvná galerie: Norman Rockwell – Problém, se kterým žijeme a ve středu si na Dvojce užijte po osmé hodině životopisné drama Diana natočené ještě pár let před legendární Korunou.

O počátcích kapely The Beatles vám něco prozradí čtvrteční dokument Backbeat a hned po něm potěší na Artu záznam koncertu Hanse Zimmera v Praze. V pátek už tradičně přinese televize Seznam animák pro celou rodinu, tentokrát Hurá na fotbal, a v sobotu se můžete těšit na akčňák Avengers: Age of Ultron na Nově. Neděle pak bude patřit Indianu Jonesovi, který na Primě objeví Království křišťálové lebky.

Foto: Vanity Fair, Brendon Thorne

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!