Pusťte mě ven! Iva Janžurová vězněm na terase Divadla Kalich

Pusťte mě ven! Iva Janžurová vězněm na terase Divadla Kalich  75%

Herečka Iva Janžurová letos oslavila své osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti se rozhodla potěšit své fanoušky novou hrou, kterou nazkoušela spolu se svou dcerou Sabinou Remundovou. Ta se zhostila kromě maličké role hospodyně zejména režisérského postu.

Francouzskou komedii Pusťte mě ven! od dramatika Jeana-Marie Chevreta uvedlo premiérově Divadlo Kalich na konci června na své letní scéně. Původně se jí měli diváci dočkat mnohem dříve. Koronavirová opatření nicméně divadlu v době narozenin Ivy Janžurové nepřála, proto došlo k jejímu přeložení právě na poslední červnový den.

Iva Janžurová hraje v inscenaci velkou hvězdu pařížského filmu Joce de Guérande, která se v důchodovém věku chystá na velký comeback. Po měsících vyjednávání se má stát konečně hostem primetimového pořadu - galavečera, který zavzpomíná na její hvězdnou kariéru. Odjezd do studia se blíží, proto rychle nahazuje pečlivě vybrané šaty, vyřídí poslední telefonáty a vyzkouší nový zabezpečovací systém. A najednou je vše jinak.

Zabezpečovací roleta, která z neznámého důvodu nereaguje na ovladač, uvězní nebohou herečku na terase svého střešního bytu. Výhled na Eiffelovu věž je odsud sice nádherný, nicméně dovolat se někomu na chodníku je téměř nemožné. Nepomůže hlasité rámusení ani provizorní vlajka ze značkového šátku. A mobil samozřejmě zůstal doma na stole za neproniknutelnou železnou oponou.

Role Jose de Guérande je pro Ivu Janžurovou jako dělaná. Chopila se jí s elegancí a humorem sobě vlastním. Je neskutečné, že ve svých osmdesáti letech dokáže dvouhodinovou inscenaci utáhnout téměř sama. V humorných scénách šlape na plyn a užívá si smích publika, zatímco v dramatických momentech je nesmírně citlivá a civilní. O Joseině kariéře i životních událostech mluví tak přirozeně, jako kdyby se jednalo o její vlastní zážitky.

Inscenace není jen prvoplánovou komedií. Příběh slavné herečky je mnohem hlubší, než se může na první pohled zdát. Diváky proto rozesměje i dojme. Netlačí ale při tom na city. Vše probíhá plynule, bez dramatické hudby či vizuálních přechodů. Rušivě mohou působit jen vulgarismy, které jsou často použity naprosto zbytečně a hra by se bez nich obešla.

Inscenace Pusťte mě ven nabízí v době po další koronavirové vlně úplně nový symbolický rozměr. Každý z nás si v posledních měsících prošel izolací, karanténou či jen nemožností svobodně zajít na drink nebo za kulturou. Zákeřný vir si z nás udělal své rukojmí a uvěznil nás za abstraktními železnými roletami, jako pařížskou herečku.  

Iva Janžurová ke svým narozeninám nadělila divadelním fanouškům dárek, který bude ozdobou letních scén.

Foto: Divadlo Kalich 

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Pusťte mě ven! Iva Janžurová vězněm na terase Divadla Kalich  Pusťte mě ven! Iva Janžurová vězněm na terase Divadla Kalich  Pusťte mě ven! Iva Janžurová vězněm na terase Divadla Kalich
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!