Léto na západě Čech: dixielandový festival, divadlo pod širým nebem i dílo Jiřího Trnky

Léto na západě Čech: dixielandový festival, divadlo pod širým nebem i dílo Jiřího Trnky 

Pokud chcete strávit léto na západě Čech, ale ještě jste si nevybrali z bohaté nabídky kulturních zážitků, které tato oblast nabízí, přinášíme vám několik tipů. Možná si vyberete jeden z hudebních či multižánrových festivalů. Nebo snad raději zavítáte na výstavu děl Jiřího Trnky?

Léto v Prazdroji

Devět koncertů tuzemských rockových kapel, čtyři projekce domácích i světových filmových hitů, orosené pivo přímo od zdroje. To vše se během léta odehraje na nádvoří pivovaru v centru Plzně. Vystoupí třeba kapela Zvlášný škola, Extra Band revival a letní program ukončí 27. srpna skupina Odyssea.

Hudební festivaly

Zajímavým programem se může pochlubit třeba Mezinárodní dixielandový festival, který se odehraje na přelomu července a srpna. Svátek neworleanského jazzu zahájí šest kapel na zahradě Měšťanské besedy a druhý den se hudebníci přesunou tam, kde to všechno začalo, totiž na ulici. Celý program je pro veřejnost přístupný zdarma. 

Netradičního zážitku se vám dostane v Plzni na Božkovském náměstí, kde 23. července uvede svůj hudební pořad Míra Cipra Indián. Rozmanitou nabídku přichystal pro hudební nadšence také plážový fest Rock iN Roll. V Nové Roli u Karlových Varů vystoupí poslední červencový den třeba Buty, Sto zvířat nebo Progres 2.

Od 6. do 7. srpna se pláž Boleveckého rybníku promění v jednu obří taneční zónu. Proběhne zde totiž tradiční Bolevák festival, který letos nabídne třeba vystoupení Lilly Palmer nebo ManeneDo Domažlic se pak vydejte na Chodrockfest, kam dorazí také Jelen, Wohnout nebo Pokáč, a to 13. srpna a 14. srpna.

Divadlo

Divadelní léto pod plzeňským nebem bude taktéž bohaté. Čtrnáctý ročník přinese Romea a Julii a také klasickou inscenaci Cyrano. Naopak netradiční bude autorské představení studentů Katedry nonverbálního divadla HAMU a herců a hudebníků BodyVoiceBandu pojednávající o pandemii a omezení sociálních kontaktů během ní. Studenti DAMU zde odehrají inscenaci Poslední zrnko písku, v průběhu léta se na prknech ukáží také hvězdy slam poetry a bod v programu nazvaný Jsme muzikál! slibuje divákům hity z minulého, současného i budoucího repertoáru muzikálu Divadla J. K. Tyla.

V areálu hradu a zámku Horšovský Týn si na své přijdou děti. V průběhu prázdnin se zde hned v několika termínech mohou těšit na veselé příběhy na motivy klasických pohádek. Součástí budou dle organizátorů také malované scény, výpravné kostýmy a dílničky.

Festival Podtvrzí

Různorodé zážitky všech žánrů slibuje festival Podtvrzí v okolí Krásenské rozhledny. Hudba, divadlo, workshopy, přednášky, poezie – na všechny tyto kulturní akce zve letošní ročník. Zahrají Květy, post-hudba, Madhouse Express, Cermaque a další, a to mezi 16. a 18. červencem.

Výstavy

Léto láká také do galerií. Zavítejte třeba na výstavu děl Jiřího Trnky a dalších umělců z jeho rodiny v Becherově vile v Karlových Varech. Zajímavým fenoménem se zabývá výstava na zámku Sokolov. Předmětem jejího zájmu jsou zápalkové krabičky a nálepky. Ty máte možnost vidět až do půlky září. Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech pak nabízí zájemcům až do 15. srpna ke zhlédnutí díla Josefa Žáčka.

Kulturní léto v Karlových Varech a Rokycanech

Letní kulturní vyžití nabízí hned několik měst. Sérii různých akcí připravily také například Karlovy Vary či Rokycany. V lázeňském městě se vždy v pátek a sobotu můžete těšit na koncerty na Thermal stage. V neděli se hudba přesouvá do volnočasového areálu Rolava jen kousek od centra. V průběhu léta se zde ukáží všechna velká tuzemská jména, nebude tak chybět třeba Ondřej Brzobohatý, Ewa Farna, Mig 21 a spousta dalších. Ani zmíněné Rokycany nezůstávají pozadu a přinesou filmové projekce, koncerty a taktéž divadelní představení pro malé i velké.

Bezdružické parní léto

Západní Čechy nabídnou také opravdu netradiční vyžití, které ocení především fanoušci techniky. Koncová stanice romantické lokálky z Pňovan u Plzně se opět stane centrem Bezdružického parního léta. O víkendu 17. a 18. července se budou moci svézt zájemci nostalgickým vlakem v čele s parní lokomotivou a také historickým autobusem. Připravený bude opět pestrý doprovodný program a stánky místních řemeslníků.

Tvůrčí minifestival Creative

A závěrem tip pro kreativní duše. Ty jistě potěší tvůrčí minifestival Creative na statku Ferienhof Wiese v Příchovicích u Přeštic. Návštěvníky čekají zajímavé workshopy věnující se například výrazovému tanci, videu, řezbářství či hudebním afrohrátkám. Součástí bude také divadelní představení Biletářka a Rybáři a na festivalu zahraje i kapela Prague BuskMan či Onmy.

Foto: Divadelní léto pod plzeňským nebem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!