Nejen banky prezentují své sbírky. Kam v Praze zdarma za uměním?

Nejen banky prezentují své sbírky. Kam v Praze zdarma za uměním? 

Banky, ale také pojišťovny či dodavatelé energií už od dob svého vzniku investují do umění, které částečně představují ve svých galeriích. Zdarma, nebo za symbolické vstupné můžete v hlavním městě nahlédnout do sbírek děl moderních i současných výtvarníků. Podívejte se na náš přehled.

Magnus Art: Galerie J&T Banky

Přímo naproti výstupu ze stanice metra Invalidovna najdete nedávno vzniklou galerii zaměřenou na zajímavé sbírky z tuzemska i zahraničí. Pilotní výstava čerpá z vlastního fondu banky a uchopuje porevoluční léta. Duch raného kapitalismu v představených dílech přibližují laureáti Ceny Jindřicha Chalupeckého jako Petr Nikl, Vladimír Kokolia, František Skála či Lukáš Rittstein. Magnus Art můžete bezplatně navštívit od pondělí do soboty mezi 10. a 18. hodinou.

Foto: Magnus Art

Galerie České spořitelny

Nepřehlédnutelný neorenesanční palác v Rytířské ulici pod Václavským náměstím skýtá v suterénu expozici, do níž se návštěvník dostane po úzkých točitých schodech. Nejstarší tuzemská banka shromažďuje plátna, zejména pak krajinomalby, českých umělců od devatenáctého století po první polovinu století minulého, nevyhýbá se však ani současným výtvarníkům či designérům.

Gros jejích sbírek se odráží i v aktuální přehlídce Pro potěšení oka i ducha, na níž nechybí obrazy Luďka Marolda, Antonína Chittussiho nebo Václava Brožíka. Výstavy jsou k vidění zdarma denně od 10 do 18 hodin s výjimkou polední pauzy mezi půl druhou a druhou hodinou.

Foto: archiv České spořitelny

Galerie Kooperativy

Majestátní kancelářská budova Main Point v Pobřežní ulici, která před dekádou zaplnila místo po stavbách zničených povodněmi v roce 2002, poskytuje sídlo Kooperativě. Pojišťovací společnost část své umělecké kolekce nejvýznamnějších českých autorů osmnáctého až dvacátého století pravidelně ukazuje v galerii, jež se nachází ve třetím podlaží karlínské centrály.

Foto: archiv Galerie Kooperativy

Současná výstava Mistři českého malířství, kterou můžete zhlédnout do 30. prosince, prezentuje sto třicet pláten, které otevírá Podobizna zamyšleného muže od Jana Kupeckého. Mezi zastoupenými tvůrci figuruje také Antonín Slavíček, Josef Čapek nebo Václav Špála. Galerie je přístupná zdarma od úterý do neděle mezi 14. a 19. hodinou.

Galerie Smečky

V sousedství Činoherního klubu v ulici Ve Smečkách v samém centru metropole provozuje galerii Pražská plynárenská, jež se ve sbírkách soustředí na českou koláž, především z dílny silné poválečné generace, ale nabízí i náhled do prvorepublikového avantgardního hnutí.

Bezplatný vstup sice neposkytuje všem, zdarma se nicméně do galerie mají možnost podívat studenti, děti, senioři, ZTP a také držitelé jejich zákaznické karty. Dospělí zaplatí 50 korun. Otevírací doba je kromě neděle a pondělí od 11 do 18 hodin, přes prázdniny je galerie zavřená a sedmého září zahájí podzimní sezónu vernisáží Jiřího Suchého. 

Foto: archiv Nadace Hollar

Galerie PRE

Jeden z největších tuzemských dodavatelů elektřiny, Pražská energetika, se už od předválečného období zabývá i nakupováním umění, přičemž vlastní zhruba sto šedesát děl včetně obrazů Josefa Lady nebo Emila Filly. Ve své galerii, jež se nachází ve vršovické budově ředitelství v ulici Na Hroudách v blízkosti Edenu, představuje nejenom proslulé výtvarníky, ale i začínající talenty. Přístupná je zdarma ve všední dny od úderu poledne do osmnácti hodin, nyní chystá příští výstavu.

Foto: Magnus Art

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!