Nejnovější snímek Wese Andersona oslnil Cannes. Francouzská depeše je poctou tištěné novinařině

Nejnovější snímek Wese Andersona oslnil Cannes. Francouzská depeše je poctou tištěné novinařině 

Desátý film již kultovního autora se po odkladu dočkal premiéry. Nadšené první reakce uvozují jeden z nejlepších vizuálních počinů Andersonovy kariéry.

Jemný nevtíravý humor, až manýristické obrazové kompozice a skutečně hvězdné obsazení. Málokterý tvůrce má tak zřetelně rozeznatelný filmový styl i v očích široké veřejnosti jako Wes Anderson. Po nostalgické exkurzi do Grandhotelu Budapešť (2014) a hravé loutkové animaci ze skládky odpadů Psí ostrov (2018) přichází Anderson s otevřenou poctou mužům a ženám novinařiny 20. století.

Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, jak zní kompletní název snímku, odkazuje na sbírku několika povídek posledního čísla titulního amerického magazínu a jeho detašované redakce ve fiktivním francouzském městě Ennui-sur-Blasé. Ačkoliv ve snímku nenalezneme žádný zastřešující narativ, jednotlivé segmenty jsou podle ohlasů stále kouzelně hravé a dokážou neustále překvapovat.

Na pondělní světové premiéře ve francouzském Cannes po ročním koronavirovém odkladu obdržel snímek amerického režiséra od přítomného publika devítiminutový potlesk. Očekávanou novinku kromě samotného Wese Andersona doprovodila na červeném koberci početná herecká delegace, jejíž součástí byli například Timothée Chalamet, Tilda Swinton, Adrien Brody, Frances McDormand, Benicio del Toro, Owen Wilson, Jeffrey Wright a neopomenutelný Bill Murray, pro kterého je to již devátá spolupráce s režisérem Andersonem.

Snímek inspirovaný magazínem The New Yorker a jeho nejslavnějšími osobnostmi by měl vstoupit do distribuce českých kin 18. listopadu 2021.

Foto: Variety

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!