Plastický ráj Gwénaëla Morice osciluje mezi Kutnou Horou, Libčicemi nad Vltavou a Lorientem ve Francii

Plastický ráj Gwénaëla Morice osciluje mezi Kutnou Horou, Libčicemi nad Vltavou a Lorientem ve Francii 

Site-specific instalaci ve formě hravého umělohmotného ráje přiváží do Čech francouzský výtvarník Gwénaël Morice. Od 18. července představí projekt Férový okruh, v němž transformuje plastový odpad do autorského designu, v prostorách kutnohorské GASK, libčické galerii arto.to a zároveň v bretaňském městě Lorient.

Přepravky, krabice či obalový materiál zahlcující evropské domácnosti využívá sochař Gwénaël Morice pro designovou tvorbu, kterou odprezentuje na výstavě Férový okruh spojující dvě česká města s přístavem Lorient, kde umělec žije a tvoří.

Pro Moriceovu tvorbu je signifikantní procesuálnost, mezilidská interakce se silným sociálním podtextem a s tím spojená spolupráce s neziskovými organizacemi zaměřenými na recyklaci plastů. Originální umělohmotné artefakty tvořili pod jeho vedením i francouzští vězni v rámci výtvarných dílen.

Foto: Tomáš Souček

Zatímco interiérovou instalaci ukáže prostor WhiteboxGASKu v Kutné Hoře, jejíž součástí budou i hračky pro děti, venkovní instalace Závoj se objeví na objektu Kotelna v libčickém areálu Uhelného mlýna. K udržitelnosti bude na třech místech najednou vyzývat do 24. října.

galerii arto.to můžete do šestadvacátého září navštívit také přehlídku fotografky Libuše Jarcovjákové s titulem Jako když tygr spí, jež je žánrově uceleným průřezem jejími autoportréty od sedmdesátých let po současnost. Tamní ředitelka Andrea Hoffman Nečasová pohovořila o aktuálních projektech i vizích v rozhovoru v rámci série Proudcast Informuji.cz.

Foto: Tomáš Souček

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!