Tenkrát poprvé, Francouzský trh i Úsměv a klid. Přinášíme kulturní tipy na týden od 12. do 18. července

Tenkrát poprvé, Francouzský trh i Úsměv a klid. Přinášíme kulturní tipy na týden od 12. do 18. července 

Také tento týden vám prozradíme, kam se vydat za tím nejlepším z kultury. Doporučujeme třeba francouzské trhy na Kampě, výstavu Pasty Onera nebo divadelní inscenaci Boss Babiš. A nenechte si ujít ani netflixovskou novinku Tenkrát poprvé či knihu facebookových slohovek Úsměv a klid.

The White Lotus

HBO přináší novou minisériidovolené v ráji. Na ostrově Maui se v jeden čas sejde hned několik zajímavých hotelových hostů. Jedním z nich je například rodina Mossbacherů v čele s úspěšnou ředitelkou a workoholičkou Nicole (Connie Britton), která si nemůže pomoct a ke své rodině se chová jako k neposlušným zaměstnancům. Na dovolenou přijíždí také pohledný a privilegovaný Shane Patton (Jake Lacy) a jeho krásná nevěsta Rachel (Alexandra Daddario), ovšem dovolenou jim naruší mužova vlezlá matka Kitty (Molly Shannon).

S každým dalším dnem začíná vycházet najevo, že tito dokonalí turisté, usměvaví zaměstnanci hotelu i samotné idylické letovisko mají i svou temnější stránku. Nová minisérie od Mikea Whitea The White Lotus bude mít premiéru 12. července.

Tenkrát poprvé

Devi se vrací na Netflix s druhou řadou a všichni fanoušci seriálu Tenkrát poprvé se nemohou dočkat toho, pro kterého z chlapců se hlavní hrdinka rozhodne. V první sérii jen toužila konečně zažít skvělý rok, zapadnout, být oblíbená a najít skvělého kluka pro sebe i své kamarádky. Teď ale stojí před rozhodnutím, koho ze dvou nápadníků si vybrat, než odjede do rodné Indie. Zafunguje seznam pro a proti a ohrozí její rozhodování nová spolužačka? To se dozvíte už 15. července.

Francouzský trh na pražské Kampě

Nezapomeňte tento týden hýčkat také vaše chuťové pohárky. Potěšte je třeba na Francouzském trhu na pražské Kampě. Tentokrát organizátory inspiroval květinový trh z francouzských měst, takzvaný marché aux fleurs. Letošní ročník přinese dva nové vystavovatele s českými a francouzskými kulinářskými specialitami. První stánek bude nabízet kachní delikatesy z regionu Toulouse a jihovýchodní Francie, druhý představí olivové pochoutky v kombinaci s česnekem, chilli a provensálským kořením.

A samozřejmě nebudou chybět ani místní vína. Letos se návštěvníci mohou těšit na věhlasný šampaňský dům Veuve Clicquot. Součástí nebude jen potěcha pro ústa, ale akci doplní také nejrůznější hudebníci svými francouzskými rytmy. Pro nejen gastronomické zážitky zaskočte na ostrov mezi třináctým a osmnáctým červencem.

Album kapely A Place to Bury Strangers

Americká post punková kapela A Place to Bury Strangers se pustila do nahrávání nové desky a výsledek jejich studiové práce uslyšíte už 16. července. Album Hologram je ovšem neobyčejné tím, že na rozdíl od pěti předchozích počinů kapely vznikalo pod nově založeným labelem Dedstrange založeným samotnými tvůrci.

Volné pole působnosti se prý na desce podepsalo návratem k syrovému zvuku, a jelikož vznikala uprostřed pandemie, nevyhýbá se ani tématům jako je rozpad spojení, ztracená přátelství a dalšími zkouškami, které lidem přichystal tento pohnutý čas. Další tipy na červencové hudební novinky najdete v našem výběru.

Kniha Úsměv a klid

Pod hlavičkou netradičního nakladatelství Take Take Take vychází tento pátek kniha Úsměv a klid z pera Taťány Rubášové. V deseti facebookových slohovkách se autorka zabývá úzkostmi i radostmi, které s sebou přináší přílišné přemýšlení. Třeba jen o zkyslém jogurtu, ale také o mateřství a těhotenství či menstruaci. Autorka ve svých textech polemizuje i o sociální fobii, závislosti na displejích, zahradničení anebo jízdě na skejtu.

Výstava Pasty Onera i Ko-laborace

Pokud se vám v tomto týdnu zasteskne po umění, máme pro vás také pár tipů, kam vyrazit. Villa Pellé vystavuje šest desítek zbrusu nových děl umělce Pasty Onera. Ten se při tvorbě obrazů seskupených do výstavy nazvané 20th Century Cabinet inspiroval zlatými devadesátkami. Detaily výtvarník prozradil ve dvaadvacáté epizodě podcastu KulTýden.

Různé přístupy ke kreativnímu vyjádření a spolupráci najdete v Pragovce v rámci výstavy Ko-laborace a pokud zaskočíte do Galerie Josefa Sudka, čeká tam na vás tvorba dnes téměř zapomenutého, ovšem famózního fotografa Antonína Tondera. V MeetFactory stále probíhá výstava Planted in the Body a Galerie Zdeňka Sklenáře v Schönkirchovském paláci pro vás připravila Pastely Milana Grygara.

Divadelní Ucpanej systém i Boss Babiš

A samozřejmě myslíme i na divadelní nadšence. V pondělí zaskočte do Rock Café, kde Divadlo Republika odehraje dramatizaci jedné z nejprodávanějších knih snad nejznámějšího českého investigativního novináře Jaroslava Kmenty Boss Babiš

Divadlo Letí nazkoušelo představení Greta o roadtripu na konec světa provázeného tématem klimatické změny a odehraje jej v pondělí v prostorách Vily Štvanice. Ve středu pak bude v Divadle Archa soubor Tabula Rasa polemizovat o Vzduchu. A klasika na závěr. V sobotu bude patřit Valdštejnská zahrada Dejvickému divadlu a hvězdně obsazené inscenaci Ucpanej systém.

Studio Ypsilon během prázdnin opustilo své domovské působiště a svůj repertoár představuje na letních scénách na různých místech v metropoli. V úterý uvedou ve smíchovském kostele Gabriel Loci inscenaci Vosička a následně v neděli odpoledne přijde na řadu představení Hudbajky. Více si poslechněte v osmadvacáté epizodě KulTýdne

Týden v televizi

Také doma si můžete užít kulturu plnými doušky. Pokud v pondělí večer zůstanete doma pod dekou, po osmé hodině určitě přepněte na ČT 2, kde uvidíte úžasné životopisné drama Marie Antoinetta v hlavní roli s Kirsten Dunst. Snímek obdržel Oscara za nejlepší kostýmy, takže se máte rozhodně na co těšit. Na úterý přichystala Televize Seznam klasickou komedii Miloše Formana Hoří, má panenko. Přímý přenos velkolepého koncertu pořádaného pod Eifellovou věží přinese ČT Art.

U příležitosti nedožitých 95. narozenin pak odvysílá o den později stejná stanice dokument o životě průkopnice českého jazzového repertoáru Vlastě Průchové. V pátek si užijte s dětmi i bez nich animák Ratchet a Clank na Seznamu a v sobotu večer zapněte Primu a užijte si dobrodružství se třetím Jurským parkem. A týden zakončete třeba klasikou v podobě Indiana Jonese, který se vydá na Poslední křížovou výpravu.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!