KulTýden od 12. do 18. července: Chyby, buskeři v Praze i retrospektiva tvůrce Maxipsa Fíka

KulTýden od 12. do 18. července: Chyby, buskeři v Praze i retrospektiva tvůrce Maxipsa Fíka 

První filmová romance Jana Prušinovského, rozezněné ulice v hlavním městě nebo přehlídka mapující tvorbu Jiřího Šalamouna. Nejen o tom si poslechněte v novém vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Fenomenální tvůrce seriálů Most! a Okresní přebor si poprvé vyzkoušel žánr romance, který se podle Jana Prušinovského z tuzemské kinematografie vytrácí. Chyby, vztahový příběh prodavačky z malého města a pokrývače z nedaleké vesnice, v podcastu přibližuje představitel titulní postavy Jan Jankovský.

Na dvě stě vystoupení buskerů, artistů či slamerů rozezní a rozpohybuje ulice v širším centru metropole v rámci festivalu Praha žije hudbou. Podrobnosti přináší jeho ředitel Jan Gregar.

Řidič, polárník a mistr skoku Maxipes Fík nachází televizní diváky už pětačtyřicet let. Museum Kampa věnuje retrospektivní výstavu jeho stvořiteli Jiřímu Šalamounovi, který stojí i za řadou knižních ilustrací.

Jaké je být ženou v patriarchálně založeném Japonsku, se snaží rozklíčovat rozsáhlá próza Prsa a vajíčka tamní literátky Mieko Kawakami, která právě vychází v českém překladu.

Na závěr přinášíme tip na letní představení Studia Ypsilon, které se vydalo mimo své domovské působiště ve Spálené ulici v Praze. Detaily nastiňuje art manager a mluvčí divadla Ondřej Zicha.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: Falcon

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!