Milan Kňažko získal ocenění Herec Evropy

Milan Kňažko získal ocenění Herec Evropy 

Za celoživotní dílo a významné přispění do rozvoje evropské kultury byl 6. července oceněn slovenský herec Milan Kňažko. Stal se tak prvním umělcem ze střední Evropy, který si toto ocenění odnesl. Aktuálně lze Milana Kňažka vidět v pražském Divadle Na Jezerce po boku Jiřiny Bohdalové v inscenaci Gin Game.

Na 19. ročníku mezinárodního divadelního festivalu Herec Európy, kterého se pravidelně účastní osobnosti divadelní scény z přibližně 35 krajin, byl oceněn Milan Kňažko. Festival se letos konal ve městě Resen v Severní Makedonii.

Milan Kňažko se narodil 28. srpna 1945 v Horních Plachtincích na Slovensku. Již na střední škole stavební začal účinkovat v amatérských souborech, pracoval také jako kulisák a také chvíli jako horník, než byl přijat na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě. Díky dvouletému stipendiu získal možnost pobývat ve francouzském městě Nancy na Mezinárodní divadelní akademii. Po návratu do vlasti se stal členem činoherního souboru bratislavského Divadla na korze, kde působila celá řada dalších významných slovenských divadelníků, např. Martin Huba, Juraj Kukura, Marián Labuda, Milan Lasica, Július Satinský nebo Magda Vášáryová.

Od roku 1971 byl členem Nové scény a od roku 1985 do roku 1989 členem činoherního souboru Slovenského národního divadla. Vedle divadelních rolí ztvárnil i nespočet postav na filmovém plátně. Po roce 1989 na několik let přerušil hereckou kariéru, stal se poradcem prezidenta ČSFR Václava Havla a věnoval se vysoké politice.

Keď ti bude ťažko, pomôže ti Kňažko

říkají o Milanu Kňažkovi v Divadle Na Jezerce

Po čase se ale znovu a v plné síle vrátil na prkna, která znamenají svět. Za hlavní roli v dramatu Picasso byl v roce 2007 nominován na cenu Thálie, tu ale získal až díky svému výkonu v roli Jona v monohře Shylock pražského Divadla Na Jezerce až v roce 2017.

Aktuálně můžete Milana Kňažka vidět v Divadle Na Jezerce po boku Jiřiny Bohdalové v inscenaci GIN GAME. Karetní partii pro dvě absolutní herecké hvězdy, které spolu vedou tragikomický dvouhodinový dialog a vědomě si elegantně přihrávají na smeč, rozehrálo Divadlo Na Jezerce těsně před koronavirovou vládní pauzou 5. října 2020. Od té chvíle je hra amerického dramatika Donalda L. Coburna, kterou v Divadle Na Jezerce režíroval Radek Balaš, vždy vyprodaná.

Foto: Milan Kňažko s Jiřinou Bohdalovou ve hře Gin Game (archiv Divadla Na Jezerce)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Jezerce nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Divadlo Na Jezerce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!