Proudcast se Zuzanou Tóthovou: Vůbec poprvé vystavujeme kostýmy z populárních pohádek Boženy Němcové na jednom místě

Proudcast se Zuzanou Tóthovou: Vůbec poprvé vystavujeme kostýmy z populárních pohádek Boženy Němcové na jednom místě  

„Když jsem byla malinká, trhala jsem u babičky oříšky a přála jsem si, abych v nich druhý den měla šatičky,“ říká kurátorka výstavy Svět pohádek Boženy Němcové Zuzana Tóthová, která se stala dalším hostem Proudcastu Informuji.cz.

U příležitosti loňského výročí 200 let od narození Boženy Němcové byla v obchodním domě Kotva otevřena výstava, která vtáhne návštěvníky nejen do nejoblíbenějších pohádek slavné spisovatelky a jejich televizních adaptací. „Vůbec poprvé se filmové kostýmy, které jsou největším lákadlem výstavy, setkávají na jednom místě,“ říká Zuzana Tóthová, „výstav o pohádkách Boženy Němcové vzniklo poměrně hodně. Obvykle se ale zaměřují na jednu jedinou pohádku, často v místech, kde byla natáčena. Nikdy nebylo možné kostýmy zhlédnout takto pohromadě.“

Cílem organizátorů výstavy bylo připravit interaktivní expozici, na které se pobaví děti i rodiče. „Děti a rodiče si mohou kromě kostýmů sáhnout téměř na cokoliv. Výstava nabízí osm interaktivních pokojíčků, kde se mohou děti vyřádit, pohrát si s rekvizitami. Přítomné jsou také audiostojany, u kterých mohou poslouchat načtené pohádky. Je tam také interaktivní kniha, na které se mohou podívat, jak vypadala první vydání pohádek Boženy Němcové,“ vysvětluje Tóthová.

Výstava je spojena s projektem Čteme dětem, v rámci něhož každou neděli čtou známé osobnosti pohádky zdarma. „Tento projekt jsme s výstavou spojili proto, abychom podpořili četbu u dětí. Rozvíjí fantazii, představivost a vnímání světa. Pohádky představují určité morální hodnoty, učí děti rozeznávat dobro a zlo a nebát se,“ dodává Tóthová.

Jak složité bylo sehnat legendární kostýmy z filmových adaptací? Oslovují díla Boženy Němcové i současnou generaci a co má spisovatelka společného třeba s J. R. R. Tolkienem? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v našem Proudcastu. Přehrát si jej můžete na Spotify a dalších streamovacích službách nebo stiskem zelené šipky níže.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast se Zuzanou Tóthovou: Vůbec poprvé vystavujeme kostýmy z populárních pohádek Boženy Němcové na jednom místě
 

Mohlo by se ti líbit...

Obchodní dům Kotva nabízí i další akce

Místo konání: Obchodní dům Kotva

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!