KulTýden od 5. do 11. července: Banksy v odsvěceném chrámu, Marathon Divokýho Billa i ProART Festival

KulTýden od 5. do 11. července: Banksy v odsvěceném chrámu, Marathon Divokýho Billa i ProART Festival 

Mariánskolázeňská filmová přehlídka, výstava Banksyho v bývalém pražském kostele nebo umělecké workshopy pod značkou ProART Festivalu. Nejen o tom si poslechněte v novém vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Zchátralý Lesní mlýn v Mariánských Lázních ožívá i díky Marienbad Film Festivalu, který přinese zbrusu nové evropské tituly. O doprovodném programu v podcastu promluvila ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.

Ukázková čísla předvedou artisti, performeři či představitelé nového cirkusu během pouličního pražského festivalu Za dveřmi. O detaily o zahraničních hostech a představení V.O.S.A. Theatre, které příští rok míří na EXPO v Dubaji, se podělila organizátorka Dominika Pfister.

Pandemie obřím festivalům nepřeje, a tak se domácí kapely vydávají na prázdninová turné. Divokej Bill vyrazili na celorepublikový Marathon, o němž jsme pohovořili s houslistou formace Adamem Karlíkem.

Po loňské premiéře si Banksyho mohou znovu užít návštěvníci aktuální výstavy v metropoli. Jaká nejnovější streetartistova díla si lze prohlédnout a proč jsou umístěna právě v odsvěceném svatostánku? Odpovídá organizátor Derya Evren.

Přerod socialismu v kapitalismus na maloměstě reflektuje ve své prozaické prvotině Poslední pomazlení básník a novinář Radim Bártů. Co pro něj znamenala devadesátá léta a nese román autobiografické prvky?

Překonat stud a projevit své umělecké já. To je podstata workshopového ProART Festivalu, který do konce září obrazí šest tuzemských měst. Jeho ředitel Martin Dvořák byl hostem rozhovoru v rámci série Proudcast Informuji.cz.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: Daily Sabah

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!