Proudcast s Vojtěchem Novotným: O řízení letadla se není dobré prát. Vyzkoušet si to může každý

Proudcast s Vojtěchem Novotným: O řízení letadla se není dobré prát. Vyzkoušet si to může každý 

Pojďte s námi létat. Tak zní výzva projektu Pilotem na zkoušku, který nabízí pilotování letadel či vrtulníků i lidem bez předchozích zkušeností. Proletět se přitom mohou nejen nad Českem, ale třeba až do Chorvatska. O projektu jsme Proudcastu Informuji.cz mluvili s jeho šéfem Vojtěchem Novotným.

Když se mohl poprvé proletět v lehkém letadle, naprosto světu letectví propadl. “Do té doby jsem nikam neletěl ani velkým dopravním letadlem. Byl to zážitek a splněný sen. Člověk nechá starosti na zemi a ocitne se v úplně jiném světě,” říká Vojtěch Novotný. Po práci v této oblasti proto začal pokukovat už při studiu na vysoké škole. Přispíval na informační server pro piloty a zájemce o létání Aeroweb, a později se stal jeho šéfredaktorem.

Dnes je Vojtěch Novotný šéfem projektu Pilotem na zkoušku, v rámci něhož si může vyzkoušet řízení letadla či velkého vrtulníku úplně každý. “Zkoušeli jsme to nejdříve se svými kamarády a známými, abychom věděli, co takový projekt obnáší. Pak jsme do toho zapojili komunitu kolem Aerowebu, z níž se rekrutovali první zájemci. Ti přišli v domluvený den na letiště, v restauraci jsme jim udělali briefing, vysvětlili jsme jim, co je čeká a jak se letadlo řídí. Vyzkoušet si to mohli na simulátoru, a pak jsme šli do letadla a letělo se,” vzpomíná na začátky projektu na letišti Točná.

Nyní jsou centrálním letištěm projektu pražské Letňany. Proletět se můžete ale také v Ostravě, Brně, Plzni, Hradci Králové a dalších městech. Celkem už funguje Novotného firma už na 12 letištích po celé České republice. Zájemci si ale mohou zkusit i pilotování do zahraničí, třeba do Čechy tolik oblíbeného Chorvatska. “Na tom je to postavené. Není to obyčejný let na dovolenou. Máte k tomu zážitek v podobě řízení letadla. Pilot s letadlem odstartuje, a pak už je na vás, abyste trefili do Chorvatska,” směje se Vojtěch Novotný s tím, že pilot samozřejmě během cesty radí, co má klient dělat.

A jak takový let vlastně vypadá? “O vzlet a přistání se stará obvykle instruktor, protože to jsou nejsložitější části letu, kdy je potřeba vědět, co člověk dělá. Ve fázi, kdy je letadlo už vysoko a letí, tak už jej zvládne uřídit více méně i lajk. V letadlech máme zdvojené řízení jako v autoškole. Záleží, jak to komu jde. Určitě ale není dobré se o řízení prát,” dodává Novotný, který v rámci projektu nabízí i výcviky pro pilotní průkazy.

Jak se pozná talent pro řízení letadla? Má ostřílený pilot dobré předpoklady pro šéfování firmy? A jak ovlivnil oblast letectví koronavirus? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v našem audio rozhovoru. Poslechnout si jej můžete na všech streamovacích platformách nebo stiskem zelené šipky níže.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast s Vojtěchem Novotným: O řízení letadla se není dobré prát. Vyzkoušet si to může každý
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!