Obrazy Františka Skály, které dosud nikdo kromě jeho blízkých přátel neviděl, a mnohem více na výstavě v Domě U Kamenného zvonu

Obrazy Františka Skály, které dosud nikdo kromě jeho blízkých přátel neviděl, a mnohem více na výstavě v Domě U Kamenného zvonu 

Výstava Františka Skály nesoucí název A jiné práce přináší návštěvníkům hluboký retrospektivní pohled na autorovu ilustrátorskou tvorbu, která přeci jen nemusí být veřejnosti oproti jeho volné tvorbě příliš známá. V Domě U Kamenného zvonu je jeho ilustracemi dětských knih, vědeckých publikací či fotografickými komiksy zaplněno šestnáct místností. Úvod do atmosféry celé výstavy přináší krátký film s názvem Drobné šity – detaily podle stejnojmenné příhrádky v umělcově dílně.

Mistr různých výtvarných technik, tanečník, performer, sochař a hudebník nyní po úspěšných výstavách v Galerii Rudolfinum a ve Valdštejnské jízdárně nabízí návštěvníkům pohled na zcela jiné spektrum své umělecké tvorby. Ucelenou výstavu ilustrací podle svých slov plánuje nejméně posledních dvacet let a v souvislosti s pandemií konečně přišel impuls dát ji dohromady.  

František Skála patří mezi jedny z nejinvenčnějších českých umělců, jeho tvorba je velmi rozmanitá a záběr, se kterým pracuje, skutečně široký. Mezi jeho největší životní úspěchy se řadí například získání Ceny Jindřicha Chalupeckého v roce 1991 nebo pěší túra do Benátek, kde reprezentoval Českou republiku na 45. Bienále světového umění, a to právě kresbami a drobnými plastikami vytvořenými po cestě tam. Skála je nadšeným sběratelem, jak se dozvíme i ze zmíněného krátkého filmu Drobné šity – detaily, pyšní se například sbírkou kostí nalezených v Temži. 

Výstava začíná ve druhém patře prvními obrazy z autorovy ilustrátorské tvorby již z osmdesátých let a propojuje díla s událostmi v autorově životě, které jeho tvorbu ovlivnily. Právě tyto nejstarší obrazy nikdy předtím nebyly veřejně vystaveny a možnost je vidět měli jen autorovi nejbližší. Jak říká sám František Skála, je to proto, že v sedmdesátých a osmdesátých letech tato díla ukazoval jen na výstavách v zadním pokoji svého bytu, ke kterým s přáteli vytvářel dokonce i malé katalogy. 

Foto: František Skála, Zapomenutá řemesla / The Forgotten Crafts, Miroslav Janotka, Karel Linhart, 1984

Skála, ovlivněný svým tatínkem, který se celý život věnoval ilustrátorství, vystudoval animovaný film, ten ale nikdy podle svých slov dělat nechtěl. Jeho diplomová práce – krátký animovaný film s názvem Oči, byla inspirována motivy z básně umělce Ivana Wernische. 

Na výstavě můžou návštěvníci zhlédnout i jedny z největších autorových zakázek – ilustrace pro knihy Zapomenutá řemesla a Řemesla našich předků, které Skála získal jako čerstvý absolvent VŠUP na základě malého obrázku namalovaného olejem. K vidění jsou také autorovy ilustrace k pohádkám Karla Šiktance, například k dílům Královské pohádky, O dobré a o zlé moci nebo Hora zlodějka

Důležitým ilustrátorským počinem Františka Skály byly i obrázky pro naučnou knihu Planeta země Petra Jakeše, do jejichž pozadí ukryl drobné, úsměvné detaily – například pytláky, kteří kopou hrob hajnému, nebo postavu vrhající se z útesu. 

Závěrem první části výstavy je legendární autorský projekt z roku 1989, který nese název Velké putování Vlase a Brady. Součástí jsou také sochy Velký datel a Motýl na květině, které vznikly jako samostatné objekty prezentované na výstavách v osmdesátých letech, ale staly se inspirací pro bytosti objevující se v příběhu Vlase a Brady. Podle Skálova seriálu měl v polovině devadesátých let vzniknout celovečerní film, k realizaci ale bohužel nedošlo kvůli nedostatku financí. Příběh byl nicméně úspěšně zdramatizován v divadle Minor v roce 2007. 

Foto: Tomáš Souček

V druhé části výstavy návštěvník nalezne fotografický seriál s názvem Skutečný příběh Cílka a Lady vzniklý v roce 2007, který byl hlavní inspirací pro film Jana Svěráka Kuky se vrací. Jde totiž o loutky zasazené do skutečného lesa a rozpohybované pomocí po sobě jdoucích fotografií. 

Dále nechybí Skálovy ilustrace pro světoznámé literární autory jako například Astrid Lindgren nebo Jostein Gaarder. Pro knihu Lindgren Bratři Lví srdce, která se odehrává po smrti hlavních hrdinů, Skála využil speciální techniku nazvanou scurografie, kdy se naslepo kreslí tužkou na pauzák a negativ se poté vyvolává fotografickou cestou. Komplikovaným postupem tak vznikají ilustrace se zvláštní, temnou atmosférou. 

Výstavu uzavírají autorovy současné práce – cyklus pláten Obři vytvořených suchou jehlou z let 2013 – 2014 či kolekce obrazů znázorňujících ženy z loňského roku. Ucelená, ale zároveň velmi pestrá výstava probíhá v Domě U Kamenného zvonu až do 29. srpna 2021. 

Foto: Tomáš Souček

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Dům U Kamenného zvonu nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Dům U Kamenného zvonu

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!