Banksyho zasmušilé komentáře k dnešku souzní s odsvěceným pražským chrámem

Banksyho zasmušilé komentáře k dnešku souzní s odsvěceným pražským chrámem 

Stoprocentně neautorizovanou výstavu adaptovaných motivů a reprodukcí děl slavného anonymního streetartisty hostí bývalý kostel svatého Michaela archanděla blízko Staroměstského náměstí v Praze. Výstava volně navazuje na loňskou přehlídku The World of Banksy v Mánesu.

Světoznámý umělec s pečlivě utajovanou identitou se už přes třicet let prostřednictvím pieces na stěnách v různých zemích vyjadřuje k negativním jevům postindustriální společnosti, k nimž připisuje osobité zprávy. Utlačované minority, nesmyslnost válečných konfliktů, bezbřehý konzumerismus, policejní brutalita nebo kritika ortodoxních proudů náboženství, to jsou témata neodmyslitelně napojená na Banksyho vnímání světa.

Foto: archiv The World of Banksy

The World of Banksy, aktualizovaná a rozšířená verze původní výstavy, zahrnuje vedle známých děl jako CCCP / Flower Chucker, Barcode Leopard, Bomb Hugger nebo Girl and Balloon s ikonickou dívenkou vztahující ruku k unikajícímu červenému balónku ve tvaru srdce i řadu méně proslulých či nejnovějších autorových příspěvků ke stavu planety.

Foto: archiv The World of Banksy

Nechybí tak jeden z posledních muralů, který se objevil letos v březnu na zdi vězení v anglickém Readingu, v němž byl držen literát Oscar Wilde. Dílo anoncoval na svém instagramovém účtu, čímž obvykle naznačuje autorství.

Na pandemickou realitu zareagoval koncem minulého roku graffiti pojmenovaném Aaachoo!! ve městě Bristol. Když se návštěvník pozorně zadívá do tváře stařenky, které z úporného kýchání vypadaly zuby, rozpozná i díky pověstnému šátku na hlavě tvář královny Alžběty II.

Foto: archiv The World of Banksy

Expozice připomíná také práci kanadského pouličního umělce iHeart, jenž se konceptuálně i vizuálně Banksymu nápadně přibližuje. V sarkastickém výjevu Nobody Likes Me zachycuje chlapce s chytrým telefonem v ruce, naříkajícího nad nulovým dosahem svých příspěvků na sociálních sítích. 

Foto: archiv The World of Banksy

Závěsné reprodukce, výřezy stěn z dílen domácích výtvarníků nebo rozpohybované obrazy v krátkých videích vstupují do symbiózy se zajímavým prostorem zrušeného svatostánku v pražské Michalské ulici, který dříve sloužil coby depozitář, či sklad, a dokonce i jako hudební klub.

Záměrně ponechané fresky a církevní relikvie jako by komunikovaly s Banksyho tvrdým kázáním o zhoubě víry, zhmotněném kupříkladu v díle Christ with Shopping Bags, v němž ironizuje transformaci Vánoc do svátků horlivých nákupů a obžerství.

Foto: archiv The World of Banksy

Výstava The World of Banksy potrvá do konce roku 2021. Vstupenky zakoupíte v předprodeji v síti Ticketstream.

Foto: archiv The World of Banksy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!