Nejnovější články » Filmové novinky

Karlovarský filmový festival představil svůj program. Zahájí ho premiéra filmu Zátopek

29.6.2021,

Zahajovacím filmem 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude životopisný film o čtyřnásobném olympijském vítězi Emilu Zátopkovi. Festival kromě očekávané novinky Zátopek nabídne od 20. do 28. srpna celkem 32 premiér a ocení také práci The Film Foundation retrospektivou restaurovaných filmů.

V minulém roce se Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary kvůli pandemii koronaviru nekonal. Letos mu štěstí bude přát - netrpělivě očekávaný 55. ročník festivalu se uskuteční od 20. do 28. srpna.

Zahajovací večer bude patřit světové premiéře fascinujícího dramatu Davida Ondříčka o „životaběhu“ Emila Zátopka, proslulého českého vytrvalce a olympijského šampiona. Hlavní role Emila a Dany Zátopkových ztvárnili Václav Neužil a Marthou Issovou. Životopisné drama o čtyřnásobném olympijském vítězi, sportovním velikánovi a nejvýznamnějším českém atletovi všech dob je klíčovým titulem exkluzívní nesoutěžní sekce Zvláštní uvedení.

Soutěžit se tentokrát bude ve dvou kategoriích - Hlavní soutěž a Na východ od Západu. Letos poprvé budou soutěžní sekce vedle hraných snímků otevřené i dokumentům - dokonce se do ní probojovali celkem tři dokumenty.

Dlouhodobý zájem karlovarského festivalu o filmovou historii se letos nepřehlédnutelným způsobem projeví v Poctě The Film Foundation. Nezisková organizace je jedním z klíčových hráčů v oblasti ochrany a zachování filmového dědictví - zrestaurovali více než 900 klasických titulů z celého světa. V rámci pocty se na plátnech karlovarských kin zaskví desítka jedinečných snímků natočených mezi třicátými a devadesátými lety minulého století a přibližujících kinematografie USA, Pobřeží slonoviny, Srí Lanky, Mexika, Tchaj-wanu a Maroka. Další část programu – nesoutěžní výběr nejvýraznějších snímků z let 2020 a 2021 – představí dramaturgický tým festivalu dva týdny před zahájením jeho 55. ročníku.

Hlavní soutěž MFF KV 2021

Foto: Zátopek. Zdroj KVIFF