Léto v Praze: architektonické skvosty, hudba v ulicích i letní Kalich

Léto v Praze: architektonické skvosty, hudba v ulicích i letní Kalich 

V metropoli se budou v létě dít věci a nebude nouze o kulturní zážitky. Přinášíme vám výběr toho nejlepšího a doporučujeme třeba letní scénu divadla Kalich, koncerty v areálu Ledáren Braník nebo procházky za neznámou architekturou.

Koncerty v Ledárnách i na střeše Radosti

Pokud se nejvíce těšíte na letní atmosféru koncertů, určitě nesmíte minout Ledárny Braník. V průmyslovém areálu totiž během prázdnin vystoupí ti nejlepší interpreti tuzemské scény. Konec června bude patřit Jiřímu Macháčkovi a jeho kapele Mig 21.

V červenci tu pak stage ovládne Prago Union, Mydy, Jelen, Monkey Business nebo Sto zvířat. V srpnu se v Lednárnách ukáže Arakain, kapela Poletíme nebo Mňága a Žďorp či UDG. A nebude chybět ani Pokáč, Ben Cristovao a Pražský výběr. Ektor v areálu v průběhu léta pokřtí svoji novou desku.

Opravdovou radost přinese hudebním fanouškům střecha na náměstí Winstona Churchilla na Praze 3. Nepůjde jen o koncerty, protože dojde třeba i na slam poetry, ale muzika tu bude hlavním tahounem. Poslední červnový den tu vystoupí indie kapela I Love You Honey Bunny, později vody zčeří Laco Deczi a následovat bude také třeba Emma Smetana s Jordanem Hajem, Buty, Zrní nebo Bert & Friends.

Hvězdné léto pod Žižkovskou věží

Divadlo Kalich se stejně jako další scény přesouvá na léto do venkovních prostor. V Mahlerových sadech na Žižkově vystoupí během léta řada zajímavých umělců. Na své si přijdou jak hudební fanoušci, pro něž je tady třeba koncert Tomáše Kluse, ale samozřejmě i divadelní nadšenci. V pátek 2. července dostane prostor Hrdý Budžes a v sobotu se pak dopoledne mohou malí diváci těšit na Příhody včelích medvídků, přičemž večer vás na prknech potěší francouzský komediální hit s Janou Paulovou a Ivou Janžurovou Sbohem, zůstávám!.

A našlapaný bude samozřejmě také prázdninový program. Pod Žižkovskou věží zahraje třeba Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, 4TET nebo Jarek Nohavica. Na Adélu Gondíkovou a Jiřího Langmajera se můžete těšit v komedii Ani za milion! a nesmíte minout ani bláznivé představení Dva nahatý chlapi. Dámskou jízdu si užijte třeba s inscenací Můžem s mužem a dále se pak zapište do diáře, kdy hrají retrokomedii Buď moje baby, Titanic, Lásku v přímém přenosu nebo Sex noci svatojánské Woodyho Allena.

Divadlo nejen Za dveřmi

Pouliční divadlo pak už tradičně přinese festival Za dveřmi. Mezi osmým a patnáctým červencem se na Výstavišti Praha v Holešovicích a v centru metropole se to bude hemžit herci z nejrůznějších scén. Zúčastní se třeba Bratři v tricku, divadlo Drak, Squadra Sua nebo V.O.S.A. Theatre. Tento rok se k nám podívají i umělci ze zahraničí, a to třeba z Finska, Peru či Brazílie.

Na léto si připravila program také vila Štvanice. Na ostrovní scéně uvidíte především moderní love story pro dva herce s názvem Les sebevrahů a roadtrip s tématem klimatické krize Greta.

Praha žije hudbou

Na hudbu nejrůznějších žánrů, ale i divadlo, slamery a artisty zve festival Praha žije hudbou. Po pandemii dvoudenní program zaštiťuje heslo Umění patří do ulic, a pokusí se jej splnit ve všech směrech. Buskerů, tedy pouličních umělců, vystoupí v pražských ulicích mezi 16. a 17. červencem celkově kolem stovky a pro některé z nich to bude známá disciplína, pro jiné naprostá premiéra.

Vystoupí například Laco Déczi, Ondřej Ruml, Voxel, Bára Zmeková, Aiko, En.Dru, Stříbrný Rafael nebo Brass Avenue. Mezi performery se objeví držitel ceny Thálie Jakub Gottwald se svým projektem UR-fascism, slamer Anatol Svahilec, Jan Bárta a jeho pohybové představení Pitch nebo artisté ze Cirqueonu.

Gastronomické zážitky jako ve Francii

Nezapomínejte v létě hýčkat ani vaše chuťové pohárky. Potěšte je třeba na francouzském trhu na pražské Kampě. Tentokrát organizátory inspiroval květinový trh z francouzských měst, takzvaný „marché aux fleurs". Tento rok přinese dva nové vystavovatele s českými a francouzskými kulinářskými specialitami. První stánek bude nabízet kachní delikatesy z regionu Toulouse a jihovýchodní Francie, druhý představí olivové pochoutky v kombinaci s česnekem, chilli a provensálským kořením.

A samozřejmě nebudou chybět ani místní vína. Letos se návštěvníci mohou těšit na věhlasný šampaňský dům Veuve Clicquot. Součástí nebude jen potěcha pro ústa, ale akci doplní také nejrůznější hudebníci svými francouzskými rytmy. Pro nejen gastronomické zážitky zaskočte na ostrov mezi třináctým a osmnáctým červencem.

Knihovna na vlnách a HYB4

Metropole přeje i básnickým a literárním duším. Útočištěm pro ně v parných dnech může být třeba Kampus Hybernská, kde se uskuteční řada autorských čtení a nebudou chybět ani křty knižních novinek, mezi něž patří i Kontinuita parku Petra Šestáka. Léto bude provázet série večerů nazvaná Z (nejen) literárních luhů a hájů, kam spadá třeba večer video poetry, dílo Ivana Martina Jirouse či zaměření na Slezsko a Vysočinu.

Knižní nadšence potěší také akce Knihovna na vlnách. Až do 22. července se většinou v Avoid Café a Avoid Floating Gallery na náplavce uskuteční hned několik zajímavých přednášek a dalších událostí. 29. června pohovoří novinář Martin Řezníček o své redaktorské zkušenosti v USA, později pak doporučujeme neminout Česko-portugalský večer s hudbou, básníky a překladateli. Součástí jsou také přednášky a inscenace týkající se klimatické krize a udržitelnosti, na kterou zavítá třeba Martin Nawrath, a zajímavým bude také povídání o vztahu člověka a krajiny s básnířkou Renatou Bulvovou z Literárního klubu 8.

CAMP: Praha pod mikroskopem

Letní program CAMPu začíná celodenním festivalem. Program je velmi pestrý a určitě se nebudou nudit ani děti. Centrum architektury a městského plánování na první červencový den přichystalo například dílnu s Legem, sítotiskový workshop, filmové promítání, sprejování či slackline. Pro dospělé publikum je pak přichystáno hned několik zajímavých prohlídek, třeba na brutalistní věž emauzského kostela Panny Marie. Se slabozrakou zaměstnankyní CAMPu Nicole nahlédnete do místního výstavního sálu.

Dojde i na haptickou prohlídku a s neslyšící průvodkyní Mary Mašláňovou se dozvíte také něco o minulosti areálu. Svou knihu Město pro každého na jednodenním festivalu pokřtí trojice autorů Osamu Okamura, David Böhm a Jiří Franta, kteří se ve své publikaci pokusili přiblížit architekturu dětem a mládeži inovativním způsobem. Odpoledne dojde na vernisáž výstavy Česká cena za architekturu a večer se nad Prahou projdou akrobati v rámci Slack Show, vystoupí Amelie Siba, zahraje Pierre Urban a o své poslední knize se rozpovídá Vladimir 518. A chuťové pohárky potěší foodtruck s burgery od Kaiser Franz. 

O prázdninách se pak s CAMPem vydáme za utajovanými krásami matičky Prahy. Jaká umělecká díla přinesla 70. a 80. léta 20. století, kdy každá státní stavba musela dát až 4 % z celkového rozpočtu na výzdobu, se dozvíte na komentované procházce už 6. července. Procházet se za poznáním budete moci také po Libeňském ostrově, Holešovické tržnici anebo projít město jako Disneyland plný podivných atrakcí s Jankem Rubešem a Kristýnou Drápalovou. Na Vyšehradské najdete během léta také letní kino a koncertní pódium, kde vystoupí třeba Monika Načeva.

Open House Praha

Z podobného soudku, totiž toho architektonického, je festival Open House Praha. Jeho sedmý ročník vás vezme mezi druhým a osmým srpnem na místa, kam se běžný smrtelník jen tak nedostane. Zdarma se zájemcům otevře osmdesátka budov a prostorů. Namátkou bude odemčena třeba Šalounova vila na Vinohradech, postupně chátrající budova Městských lázní na Žižkově, kam rád zavítal i císař František Josef I., a také ateliér po sochaři Janu Laudovi, který skrývá pohnutý osud.

Foto: Jakub Červenka, Praha žije hudbou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!